Rusko plánuje rozšíriť KHL. Do ligy však pozvali krajinu bez jediného hokejistu

Ruská nadnárodná hokejová liga KHL, kde pôsobia aj tímy z Číny, Kazachstanu a Bieloruska, bola po novom začlenená pod ruské ministerstvo športu. A práve to by chcelo do ligy pridať nový tím.

HASEK-KHL-REPRE
Foto: ta3

V KHL hrávali pred ruskou inváziou na Ukrajinu aj tímy z Lotyšska a Fínska, tie však po začiatku vojny z ligy odišli. KHL by sa však naďalej rada rozrastala, lenže to je smerom na západ momentálne nereálne, informuje portál Šport.sk.

Bez tímu aj hráčov

Ruský minister športu na poslednom stretnutí s ministrom športu Azerbajdžanu pozval práve túto krajinu do KHL.

Azerbajdžan však nemá podľa webu Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) profesionálnych či mládežníckych hokejistov a nemá ani žiaden hokejový tím. Podľa webu IIHF ich zväz dokonca sídli v Moskve a prezident zväzu je Rus Valerij Larjukov.

Neplatia federácii príspevky

Podľa informácií IIHF azerbajdžanská federácia nezaplatila členské príspevky za posledné dva roky a krajinu nikto z ligy dlhú dobu nenavštívil.

"Musím zozbierať množstvo dokumentov, ale nemám finančnú možnosť zúčastniť sa na kongresoch. Žijem v Moskve, nemám žiadne kontakty s vedením Azerbajdžanu, od roku 1992 som tam nebol," reagoval prezident Larjukov.

Športové ambície v tieni amaterizmu

Hokej v Azerbajdžane existuje len na amatérskej úrovni, podľa dostupných informácií sú tam presne dva amatérske tímy.

Za touto aktivitou je ťažké vyčítať športové a nie politické ciele. "Dlhodobo podporujem myšlienku rozšírenia našej ligy. Najmä na východ. Máme tam veľa priateľov a strategických partnerov. KHL potrebuje expandovať," zhodnotil aktuálnu situáciu v lige bývalý ruský tréner Andrej Nazarov.

Pozrite si archívnu reportáž o hokejistoch v KHL z 20. augusta 2024:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok