PR správa

Liga majstrov UEFA v novom šate aj so Slovanom Bratislava

12.9.2024 00:00

V nadchádzajúcej sezóne najprestížnejšej futbalovej klubovej súťaže sa predstaví 36 tímov. Turnajový spôsob hrania v skupinách nahradí ligový systém. Po 14 rokoch budeme mať v hlavnej fáze milionárskej súťaže aj slovenského zástupcu. Slovan Bratislava sa môže tešiť na skutočne atraktívnych súperov v Lige majstrov.

vienna-reyes-qCrKTET_09o-unsplash.jpg
Foto:

Liga majstrov vstupuje do sezóny 2024/2025 s novým hracím systémom. Počet tímov v hlavnej fáze stúpol v sezóne 2024/2025 z 32 na 36. Tímy už nebudú rozdelené do štvorčlenných skupín, ale budú tvoriť jednu kompletnú „ligovú“ tabuľku. Každý z tímov si zahrá 8 zápasov proti 8 rôznym tímom, 4 doma a 4 vonku. Po odohratí týchto zápasov sa v tabuľke vytvorí poradie podľa získaných bodov. Prvých 8 tímov postúpi priamo do osemfinále, tímy na 9.-24. mieste si postup medzi 16 najlepších budú musieť vybojovať v play-off.

Slovenský úradujúci majster ŠK Slovan Bratislava sa stane 4. slovenským klubom, ktorý sa predstaví v hlavnej fáze súťaže. V dnešnom článku nazrieme do histórie a prezradíme, ktorým tímom sa dávajú najväčšie šance na zisk ušatej trofeje.

S bodmi zatiaľ len Artmedia

Slovenskí fanúšikovia si určite pamätajú na doposiaľ tri ligové ročníky, v ktorých sa predstavili naše kluby. Ako prvým sa to podarilo hráčom 1. FC Košice v sezóne 1997/1998. V skupinovej fáze si zahrali proti Manchestru United, Juventusu Turín a Feyenoordu Rotterdam. V šiestich zápasoch nedokázali bodovať a so súťažou sa rozlúčili so skóre 2:13.

Druhým zástupcom bola v sezóne 2005/2006 Artmedia Petržalka. Klub do súťaže priviedol cez 3 kvalifikačné kolá súčasný tréner Slovana Bratislava, Vladimír Weiss. Pamätný je predovšetkým dvojzápas druhého predkola proti Celticu Glasgow. Petržalčania najskôr šokovali futbalový svet výhrou 5:0 v domácom prostredí. Škóti sa však nevzdali a v odvete vyhrávali v 82. minúte už 4:0. Artmedia však tesný náskok vo zvyšných minútach udržala, postúpila do tretieho predkola a následne po výhre nad Partizanom Belehrad aj do hlavnej súťaže. V nej Artmedii žrebovanie prisúdilo Inter Miláno, Rangers FC a FC Porto. Slovenský zástupca prehral len dva zápasy, oba s Interom. Okrem toho si na svoje konto pripísal 3 remízy a výhru nad Portugalčanmi. V skupine to stačilo na tretie miesto a tým aj postup do šestnásťfinále Pohára UEFA.

Atraktívnych súperov vítali v sezóne 2010/2011 aj Žilinčania. V predkolách im žreb celkom prial a súpera zvučného mena dostali až v 4. predkole v podobe Sparty Praha. Žilinčania dokázali vyhrať v oboch zápasoch a zaslúžene postúpili do skupinovej fázy Ligy majstrov. V nej však nedokázali uhrať ani bod proti Chelsea Londýn, Olympique Marseille a Spartaku Moskva, kedy inkasovali v šiestich zápasoch až 19 gólov, pričom skórovali len trikrát.

Nováčik s ambíciou baviť divákov

Žrebovanie zápasov v základnej časti edície 2024/2025 prisúdilo slovenskému majstrovi mimoriadne atraktívnych súperov. Na Tehelné pole pricestujú hráči Manchestru City, AC Miláno, VFB Stuttgart a Dynama Záhreb. Vonku si Slovanisti zahrajú na štadiónoch Bayernu Mníchov, Girony, Celticu Glasgow a Atlética Madrid. Napriek tomu, že Slovan je nováčikom v súťaži a papierovým outsiderom 36-člennej skupiny, futbal dnes dokáže prekvapiť. Bez šance na body určite nie je. Fanúšikovia sa tešia na elektrizujúcu atmosféru, fantastických súperov a budú hnať Belasých za bodmi v hlavnej fáze Champions League.

Náš tip na výsledok Slovana: Bratislavčania neodídu z ôsmych zápasov bodovo naprázdno. Vyhrajú minimálne jeden zápas so Záhrebom a nejaké body si vezmú aj od Glasgowa. Potrápia aj súperov vyššieho kalibru, myslíme si, že doma uhrajú cennú remízu minimálne s nemeckým zástupcom.

Real Madrid s nevydareným štartom do sezóny

Hráči Bieleho baletu budú patriť aj v sezóne 2024/2025 medzi hlavných ašpirantov na zisk prestížnej trofeje. Ak by sa im podarilo obhájiť vlaňajší triumf, bolo by to ich už 6. víťazstvo za posledných 10 sezón. Real Madrid je zároveň s 15 titulmi najúspešnejším tímom v Lige Majstrov. Vo svojej vitríne má ako jeden z piatich tímov pohár pre víťaza natrvalo. Aby ho tím získal, musí vyhrať Ligu majstrov trikrát po sebe alebo celkovo päťkrát. Splniť jednu z týchto podmienok sa doteraz podarilo okrem Realu aj hráčom Ajaxu Amsterdam, FC Liverpool, Bayernu Mníchov a AC Miláno. Všetky menované tímy sú pravidelnými účastníkmi hlavnej fázy súťaže, v nadchádzajúcom ročníku v nej bude chýbať len Ajax.

Real však nemal ideálny vstup do sezóny, keď v prvých 4 zápasoch La Ligy dokázal len dvakrát vyhrať a dvakrát remizovať. Druhý veľký favorit na celkový triumf - Manchester City, naopak, v prvých troch zápasoch Premier League ešte nestratil ani bod a s tromi víťazstvami a skóre 9:2 bol po troch kolách na prvom mieste. Podobne na tom je však aj FC Liverpool, ktorý má rovnako 9 bodov a skóre 7:0. Aj jeho hráči by radi nadviazali na úspech zo sezóny 2018/2019 a po 6 rokoch opäť vystúpili na najvyšší európsky klubový stupienok. Tradične medzi úzku skupinu favoritov na ovládnutie Ligy majstrov patria tiež Bayern Mníchov, PSG, FC Barcelona či Arsenal Londýn.

Príležitosť pre tiperov

Ak patríte medzi športových fanúšikov, ktorí si zápasy radi obohatia stávkovaním, Liga majstrov patrí jednoznačne medzi najobľúbenejšie príležitosti. Tipovanie zápasov môže okrem vzrušenia priniesť aj zaujímavé výhry a v súvislosti s UEFA Champions League majú tiperi už tradične množstvo stávkarských príležitostí. Ak by ste si radi stavili na celkového víťaza, najnižší počiatočný kurz bol na ifortuna.sk vypísaný na Manchester City (3,50), Real Madrid (4,50) a Arsenal Londýn (10,00). Slovan Bratislava je podľa kurzu spoločne so Spartou Praha tímom s najmenšími šancami na úspech.

Najzaujímavejšie zápasy prvých dvoch kôl

V prvom kole, ktoré je rozdelené do troch dní 17. - 19. 9. cestuje slovenský majster do Škótska. Prvé body bude chcieť získať v Glasgowe. Nepochybne najväčšími lákadlami prvého kola sú zápasy AC Miláno – FC Liverpool, Manchester City – Inter Miláno či Monako – FC Barcelona.

V druhom kole sa v Bratislave bude konať športový sviatok. Slovan v prvý októbrový deň privíta Manchester City na čele s hviezdnym Erlingom Haalandom. Ťahákom kola bude zápas v Londýne, kde Arsenal hostí Paríž Saint-Germain.

Hazardné hry predstavujú riziko vysokých finančných strát a vzniku závislosti. Zákaz hrania hazardných hier osobám mladším ako 18 rokov.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok