Slovenský turizmus ožil, návštevnosť v júli dosiahla rekord za posledné roky. Stavebníctvo, naopak, čelí poklesu

11.9.2024 09:33

V hoteloch, penziónoch a ďalších ubytovacích zariadeniach na Slovensku strávilo v júli 2024 aspoň jednu noc 675 000 hostí, čo bolo o 2,1 percenta viac než v rovnakom období minulého roka.

Išlo o najvyššiu júlovú návštevnosť za uplynulých päť rokov, teda od obdobia, keď celé odvetvie cestovného ruchu výrazne zasiahli proticovidové opatrenia. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

K dosiahnutiu návštevnosti historicky najúspešnejšieho roka 2019 chýbalo ubytovateľom už len 5 percent (37 000) návštevníkov. Hostia strávili počas júla v zariadeniach cestovného ruchu vyše dva milióny nocí.

Dve tretiny ubytovaných tvorili domáci

Takmer dve tretiny ubytovaných, teda 412 000 osôb, tvorili domáci návštevníci. Ich celkový počet bol medziročne vyšší o 4 percentá a táto hodnota sa už približovala predcovidovej úrovni turisticky úspešného roka 2019. Zahraničná návštevnosť v medziročnom porovnaní naopak mierne klesla (o 1,3 percenta) a dosiahla 263 000 ubytovaných. Počty cudzincov v hoteloch a penziónoch naďalej zaostávali za číslami z roka 2019 výraznejšie, a to až o 11 percent.

Prvý prázdninový mesiac priniesol ubytovateľom medziročný nárast návštevnosti až v 6 z 8 krajov Slovenska, a to do 7 percent. Výnimku tvorili turisticky najaktívnejšie regióny, Žilinský a Prešovský kraj, s miernym medziročným poklesom celkového počtu ubytovaných hostí. Vo všetkých krajoch pribúdali v medziročnom porovnaní najmä domáci návštevníci, pričom najväčší rast, až o 11 percent, zaznamenal Bratislavský kraj. Hotely a penzióny tohto kraja zároveň dosiahli rekordnú celkovú návštevnosť od pandémie.

počet návštevníkov v ubytovacích zariadeniach Foto: Štatistický úrad Slovenskej republiky počet návštevníkov v ubytovacích zariadeniach

Najnavštevovanejší bol Žilinský kraj

Najnavštevovanejším regiónom SR bol počas júla Žilinský kraj, v ubytovacích zariadeniach na jeho území prenocovalo 151 000 hostí. Podobne ako vlani, aj v júli tohto roka prekonal hodnoty spred pandémie (z roku 2019). Celkovo svojimi možnosťami horskej turistiky prilákal štvrtinu domácich a 20 percent zahraničných hostí Slovenska.

V rebríčku návštevnosti regiónov ďalej nasledovali Bratislavský (takmer 144 000 návštevníkov), Prešovský (vyše 116 000 návštevníkov) a Banskobystrický kraj (takmer 73 000 hostí).

V súhrne za prvých sedem mesiacov roku 2024 sa v zariadeniach cestovného ruchu ubytovalo 3,3 milióna návštevníkov, čo bolo o 2,4 percenta viac ako v rovnakom období minulého roka. Kým počty cudzincov vzrástli o 3,3 percenta, domácich hostí pribudlo medziročne takmer o 2 percentá. Súhrnná návštevnosť zostala naďalej pod úrovňou hodnôt roku 2019, za obdobie január až júl chýbalo ešte 7 percent návštevníkov.

Zatiaľ čo turizmus rastie, stavebníctvo čelí poklesu

Podľa informácií Štatistického úradu produkcia stavebných firiem v júli 2024 predstavovala objem 644,7 milióna eur. Za vlaňajškom zaostávala už tretí mesiac po sebe, aktuálne o 4,1 percenta, čo zodpovedalo druhému najnižšiemu poklesu zo šiestich v tomto roku. Po zohľadnení sezónnych vplyvov sa stavebná produkcia medzimesačne znížila o 1,6 percenta.

Zo štruktúry stavebnej produkcie medziročne poklesla dominantná nová výstavba o 7,1 percenta, pokles dynamiky sa držal tretí mesiac za sebou. Najmenšia zložka - ostatné práce sa prepadla o vyše 40 percent. Naopak, opravy a údržba stavieb vzrástli o 5,1 percenta. Stavebná produkcia v tuzemsku tvorila takmer 89 percent celkového výkonu stavebníctva.

V členení podľa typu stavieb výstavba budov medziročne spomalila o 3,9 percenta, práce na inžinierskych stavbách vrátane výstavby diaľnic sa prepadli o vyše 9 percent.

Stavebná produkcia graf Foto: Štatistický úrad Slovenskej republiky Stavebná produkcia graf

Stavebným firmám sa viac darilo v zahraničí

V porovnaní s vlaňajškom boli slovenské stavebné firmy úspešnejšie v zahraničí. Ich produkcia rástla dvojciferne štvrtý mesiac po sebe, aktuálne o 13,1 percenta. Jej podiel na celkovej produkcii tvoril 11 percent.

V súhrne za sedem mesiacov roka 2024 stavebná produkcia predstavovala objem takmer 3,8 miliardy eur a bola medziročne nižšia o 4,3 percenta. Úroveň minulého roku nedosiahla ani jedna zložka domácej produkcie. Rozhodujúca nová výstavba sa znížila o 6,3 percenta, opravy a údržba o 1,2 percenta a ostatné práce takmer o pätinu.

V členení podľa výrobného zamerania spomalila stavebná produkcia z výstavby budov o 3,4 percenta, práce na inžinierskych stavbách poklesli o 10,6 percenta. Od začiatku tohto roka bol objem stavebných prác v zahraničí medziročne vyšší o 7,4 percenta.

Pozrite si reportáž z 2. júla 2024 o dovolenke na Slovensku.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok