Trump v debate neodpovedal na otázku, či si želá víťazstvo Ukrajiny. Chcem, aby vojna skončila, reagoval vyhýbavo

11.9.2024 07:55

Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump sa v debate so svojou demokratickou protikandidátkou Kamalou Harrisovou dvakrát vyhol odpovedi na otázku, či chce, aby Ukrajina vyhrala vojnu s Ruskom. Namiesto toho jednoducho povedal, že chce, aby sa vojna skončila, uviedol spravodajský portál Politico.

Trump
Foto: TASR/AP

"Chcem, aby sa vojna skončila. Chcem zachrániť životy," povedal Trump. Namiesto priamej odpovede tvrdil, ako už predtým, že vojnu vyrieši ešte pred nástupom do funkcie rokovaním s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Na opätovnú otázku, či je v najlepšom záujme USA, aby Ukrajina vo vojne zvíťazila, Trump odpovedal, že je v najlepšom záujme krajiny, aby sa vojna skončila. "Urobím to tak, že budem hovoriť s jedným, budem hovoriť s druhým. Spojím ich," povedal Trump a dodal, že keby bol prezidentom, ku konfliktu ‚by nikdy nedošlo‘.

Dlhodobý kritik ukrajinskej pomoci

Výmena názorov medzi Trumpom, ktorý dlhodobo kritizuje pomoc Kyjevu, a Harrisom v súvislosti s takmer tri roky starou ruskou inváziou poukazuje na rozdielne názory oboch kandidátov na Európu a Rusko.

Harrisová už vo svojom prejave na záver zjazdu Demokratickej strany, na ktorom koncom augusta prijala svoju prezidentskú nomináciu, sľúbila, že bude stáť na strane Ukrajiny, ktorá sa bráni ruskej agresii, a jej spojencov v Severoatlantickej aliancii.

Dodala tiež, že počas svojho prezidentského mandátu podnikne všetky potrebné kroky na obranu amerických záujmov proti Iránu a že nebude vyjednávať s tyranmi a diktátormi. Takíto vodcovia vrátane severokórejského vládcu Kim Čong-una "Trumpovi fandia", povedala Harrisová na zjazde.

Pozrite si reportáž o dueli Harrisovej a Trumpa z 10. septembra 2024:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok