Neriešenie problému môže vyústiť do tragédie. Proti šikane sa dá bojovať, v Partizánskom odštartoval nový projekt

11.9.2024 00:00

Proti šikane detí sa dá bojovať prevenciou. Združenie miest a obcí v spolupráci s Úradom komisára pre deti sa zamerali na pomoc žiakom základných škôl. Nový celoslovenský projekt odštartovali na školách v Partizánskom.

Prípadov šikanovaných detí na základných školách pribúda. Neriešenie problému môže skončiť tragicky. Pred takmer rokom prišla kvôli nemu rodina z Parchovian o jediného syna.

Koniec bol fatálny

"Tri dievčatá z hľadiska šikany spolužiaka v škole to dotiahli do takého záveru a konca, ktorý bol fatálny a ten chlapec skočil zo strechy školy a spáchal samovraždu," hovorí predseda ZMOS Jozef Božik.

Šikana je vážny problém, ktorý sa týka takmer každej školy. Stretlo sa s ňou viac ako 20 percent detí. Príznaky šikany sa prejavujú uzavretím sa do seba, plačom, výbušnosťou či vymeškanými hodinami.

Obzvlášť citlivou kategóriou sú mladšie deti. Dôležité je, aby si rodičia a učitelia všímali zmenené správanie detí a probléme včas hovorili.

Dôležitý je pocit bezpečia

"Najdôležitejšie v celej tejto situácii je začať dávať deťom pocit bezpečia, najskôr v rodinách, potom v triedach," tvrdí komisár pre deti Jozef Mikloško.

ZMOS a Úrad komisára pre deti zapája do boja proti šikane celú spoločnosť. Postupne prejde školami po celom Slovensku.

"To znamená stretnutia so žiakmi, stretnutia s pedagógmi, a podpornými tímami či stretnutia s rodičmi," dodal Jozef Božík.

Nebezpečné sú sociálne siete

"Nemôžeme ťažké problémy riešiť iba o samote, ale je to o spolupráci, ktorú tu dokazujeme," hovorí špecialista na prevenciu kriminality Miroslav Schlesinger.

Obzvlášť nebezpečné sú sociálne siete. Dieťa trávi na internete v priemere päť hodín denne. Na návrh Úradu komisára pre deti pristúpilo ministerstvo školstva k regulácii mobilov na školách. V zahraničí sa týmto krokom výrazne znížila šikana v školskom prostredí.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok