Energetická stabilita Slovenska sa zvýši. Blízko hraníc vyrastie inteligentná stanica

10.9.2024 17:09

Domácim výrobcom zelenej energie sa otvárajú nové dvere. Kúsok od Bratislavy vyrástla inteligentná elektrická stanica, ktorá rozšíri kapacitu pre pripájanie nových užívateľov. Ide o plne automatické zariadenie. Energetická stabilita Slovenska by sa tak mala o niečo zvýšiť.

Západné Slovenska sa rozvíja. S tým súvisia aj rastúce nároky na elektrické siete. Pribúdajú elektromobily, nové zdroje zelených energií a mnohé domácnosti si doma pomocou slnečných kolektorov alebo iných zariadení vyrábajú energie. Z bývalých zákazníkov sa tak postupne stávajú dodávatelia elektriny.

Je to príprava na budúcnosť

"Lokalita Mierovo je od Bratislavy vzdialená približne 30 kilometrov. Ide o strategické miesto medzi dvojicou existujúcich elektrických staníc Západoslovenskej distribučnej v Podunajských Biskupiciach a Dunajskej Strede. Nová stanica má zabezpečiť stabilitu dodávok v tomto regióne. Ide o spoločný projekt Slovenska a Maďarska," tvrdí predseda predstavenstva ZSD Radoslav Haluška.

"Už niekoľko rokov sledujeme enormný záujem o pripájanie obnoviteľných zdrojov do sústavy. Najvýraznejší je práve na západnom Slovensku," hovorí predseda predstavenstva ZSE Markus Kaune.

Inteligentné siete v regiónoch

Elektrická stanica Mierovo je súčasťou väčšieho projektu Danube InGrid. Jeho cieľom je vybudovať inteligentné siete v regióne strednej a východnej Európy. Úloha elektriny bude podľa odborníkov v budúcnosti hrať väčšiu rolu – napríklad pri výrobe tepla, prevádzke dopravy a všadeprítomnej digitalizácií.

Stanica je už niekoľko týždňov v prevádzke. Je plne automatická bez potreby obsluhy zamestnancov a využíva prenosové cesty optických vlákien. Jej výstavbu spolufinancovala Európska únia.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok