Rusko dostalo od Iránu balistické rakety, tvrdia USA. Ich nasadenie očakávajú v najbližších týždňoch

10.9.2024 14:50 , Aktualizované: 10.9.2024 16:30

Rusko od Iránu dostalo balistické rakety a v nasledujúcich týždňoch ich použije.

Vojenský arzenál za stovky miliónov dolárov. USA posilnia Fínsko taktickými raketami a strelami
Foto: TASR/AP

Podľa agentúry Reuters to v utorok (10. 9.) vyhlásil šéf americkej diplomacie Antony Blinken, ktorý na návšteve Londýna rokoval so svojím britským náprotivkom Davidom Lammym o situácii na Ukrajine. Ministri oznámili, že tento týždeň spoločne navštívia Kyjev.

List The Wall Street Journal (WSJ) minulý týždeň napísal, že Spojené štáty informovali spojencov o iránskych dodávkach rakiet krátkeho doletu Rusku. Irán v reakcii poprel, že by Rusku dodával balistické rakety na nasadenie proti Ukrajine. Moskva priamo nepoprela, že od Iránu balistické strely získala.

Sankcie voči Iránu nestačia

Uvalenie sankcií na Irán za dodávky balistických rakiet do Ruska nestačí, uviedol v utorok šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. Zároveň žiada, aby spojenci Kyjevu umožnili útočiť na ciele v Rusku západnými zbraňami dlhého doletu.

„Potrebujeme tiež povolenie na použitie západných zbraní proti vojenským cieľom na území Ruskej federácie, dodávky rakiet dlhšieho doletu a posilnenie našej protivzdušnej obrany,“ napísal Jermak v príspevku na sociálnej sieti Telegram.

Spojené štáty v utorok oznámia nové sankcie voči Iránu v súvislosti s dodávkou balistických striel do Ruska, povedal počas návštevy Londýna americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Šéf americkej diplomacie predpokladá, že Moskva v najbližších týždňoch použije tieto zbrane proti Ukrajine.

Hrozba pre európsku bezpečnosť

Správy o tom, že Irán práve dodáva Rusku balistické rakety krátkeho doletu, sa v médiách začali objavovať počas uplynulého víkendu. Odvolali sa pritom na anonymných amerických aj európskych predstaviteľov.

Iránske dodávky balistických rakiet do Ruska ostro odsúdili aj Francúzsko, Nemecko a Británia, ktoré sa budú zaoberať novými sankciami voči spoločnosti Iran Air.

„Tento krok je eskaláciou zo strany Iránu aj Ruska a predstavuje priamu hrozbu pre európsku bezpečnosť,“ uviedli krajiny v spoločnom vyhlásení, ktoré zverejnilo nemecké ministerstvo zahraničných vecí. Krajiny zároveň vyzvali Teherán, aby prestal podporovať vojenské ťaženie Ruska na Ukrajine.

Pozrite si reportáž z 1. júla 2024 o odpálení balistických rakiet.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok