Slovenský priemysel v lete ožil. Najvýznamnejší vplyv na produkciu mala energetika

10.9.2024 10:10

Priemyselná produkcia SR v júli 2024 medziročne vzrástla o 5,4 %, čo bol najvyšší rast od začiatku roka. Medzimesačne (oproti júnu 2024) po zohľadnení sezónnych vplyvov sa priemyselná produkcia znížila o 2,4 %.

Slovensko by mohlo byť energeticky sebestačné. Ak tretí jadrový blok v Mochovciach prejde všetkými testami, spustí sa naplno
Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Rast vďaka energetike a doprave

Najvýznamnejší vplyv na priemyselnú produkciu mal medziročne významne vyšší nárast výkonu v energetike, teda v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu. V prvom prázdninovom mesiaci tohto roka produkcia súvisiaca s energetikou vzrástla o takmer 19 %.

Po úprave cenových deflátorov odvetvie nevykazovalo v tomto roku tak výrazné medziročné rasty, ako ukazovali dáta pred revíziou, ale aj napriek tomu v júli energetika najviac prispela k rastu  priemyslu.

K pozitívnemu vývoju celej priemyselnej produkcie dopomohol aj rast vo výrobe dopravných prostriedkov o 7,7 %. Tretí najvýznamnejší vplyv na celkový výsledok mal vyše 30-percentný nárast v ostatnej výrobe.

Pokles vo výrobe koksu či strojov

Spomedzi odvetví, ktoré spomaľovaním výkonu brzdili rast priemyslu, najvýznamnejší vplyv mal viac ako 27-percentný pokles vo výrobe koksu a ropných produktov. Odvetvie vykázalo výrazné medziročné zníženie produkcie už tretíkrát po sebe. Nadol ťahalo priemysel aj 7,6-percentné zníženie výroby strojov inde nezaradených.

Za prvých sedem mesiacov tohto roka klesla priemyselná produkcia o 1,7 %. Nižší výkon ako v rovnakom období minulého roka malo deväť z celkovo 15 sledovaných odvetví (špeciálnych priemyselných zoskupení).

Z priemyselných odvetví, ktoré sa najviac podieľali na celkovom poklese produkcie, bolo najvýznamnejšie zníženie výroby strojov o 10,7 % a pokles o 5,3 % vo výrobe kovov. Vyššiemu prepadu zabránil viac ako 10-percentný rast vo výrobe elektrických zariadení a 9-percentné navýšenie vo výrobe potravín.

Pozrite si archívnu reportáž z 25. januára 2024 o prechode autopriemyslu na elektromobilitu.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok