Bolonský proces otvoril študentom dvere k vzdelaniu a cestovaniu po celom svete

10.9.2024 08:26

Študenti môžu vďaka nemu cestovať a študovať v zahraničí. vzdelanie absolventov je vďaka nemu uznané aj v iných štátoch. Reč je o Bolonskom procese, od podpisu ktorého ubehlo už 25 rokov.

Bolonský proces je dobrovoľné združenie členských štátov aj mimo Európy a Európskej únie. Jeho cieľom je zosúladiť vysokoškolské systémy vzdelávania a nastaviť si spoločné témy či otázky, s ktorými sa chcú vysporiadať.

"Slovenská akademická asociácia pre medzinárodnú spoluprácu sa podujala si pripomenúť 25 rokov od bolonského podpisu, teda od podpisu Bolonskej deklarácie, kde sa vtedy 31 ministrov pre školstvo zaviazalo k tomu, akým spôsobom bude implementovať princípy rozvoja vysokých škôl,“ uviedol predseda správnej rady SAAIC Jozef Ristvej.

Jednou z tém konferencie bol aj Erasmus+, ktorý umožňuje študentom a vzdelávacím organizáciám, okrem iného, aj štúdium v zahraničí.

Z Bolonského procesu vyplýva hneď viacero vecí – napríklad aj trojstupňové vysokoškolské vzdelávanie či zbieranie kreditov študentmi, aby mohli úspešne ukončiť akademický rok.

"Už aj Slovensko vie poskytnúť ako keby inšpiráciu iným členským štátom, napríklad sme boli požiadaní o konzultáciu Balkánskymi krajinami, mali sme pred nimi prezentáciu, ako sme na Slovensku niektoré problémy riešili. A sme pre nich inšpiráciou aspoň v niektorých otázkach," dodal riaditeľ odboru vysokoškolského vzdelávania MŠVVAM Peter Ondreička.

Neposlednou snahou spomínaného procesu je podporovať študentov, aby cestovali a získavali skúsenosti zo zahraničia a následne ich donášali do svojich domovských krajín.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok