Oheň porazili, príroda sa postará. Vzácny porast v Slovenskom raji, ktorý poškodil požiar, má veľkú šancu na revitalizáciu

10.9.2024 00:00

Vzácny porast, ktorý poškodil nedeľný požiar v Slovenskom raji, má veľkú šancu na revitalizáciu. Podľa odborníkov sa príroda postará o to, aby sme o pár rokov na mieste, ktoré je práve teraz spáleniskom, vôbec nič nespoznali. Napriek tomu ochranári oceňujú, že sa šírenie požiaru podarilo včas zastaviť.

Plamene sú už minulosťou, avšak požiarovisko ešte musia monitorovať. Na niektorých miestach oheň tlie aj v hĺbke desiatok centimetrov. 

Bola to mimoriadne rýchla akcia, do ktorej sa napriek tomu, že bola nedeľa, zapojili desiatky ľudí. Hneď na začiatku hasičom pomohli vďaka vynikajúcej znalosti terénu horskí záchranári.


Prácu komplikovalo extrémne sucho

„Samozrejme, poznáme prístupové cesty. Vedeli sme im ukázať, ako sa k požiaru dostať s technikou," tvrdí záchranár HZS Jozef Richnavský.

Prácu hasičov komplikovalo extrémne sucho a neustále sa meniaci vietor. Mnohí si myslia, že príčinou požiaru je nezodpovedné správanie turistov, hoci podľa platných pravidiel by v lokalite požiaru nemali čo hľadať, pretože tam nie je žiadny turistický chodník.

„Ale nie je to ďaleko. Ľudia dosť často odbočujú z chodníka. Myslím, že na 90 percent je to určite ľudský faktor," uviedol z pozemkového spoločenstva Les Spišské Tomášovce Marcel Slivka.

Kontrola bude stále potrebná

Najviac sa ochranári obávali toho, že pod skalnou stenou budú padať horiace časti porastu a oheň sa tak rozšíri do skutočne neprístupných lokalít. Opatrenia, ktoré prijali hasiči, však boli účinné.

Hoci v pondelok ráno to navonok vyzeralo tak, že požiar je už minulosťou, hasiči a ochranári boli stále na mieste. Liali vodu na miesta, kde sa ukázalo, že pod pôdnym krytom sa stále skrýva aktívne ohnisko.

„Tleje to aj 20 centimetrov hlboko. Čiže stále to bude treba kontrolovať," tvrdí strážca NP Slovenský raj Radovan Čaja.

Nevieme, čo z toho prežije

Vyčísliť škody na biotopoch je podľa riaditeľa správy národného parku predčasné. "Nevieme, čo z toho prežije. Nehovoríme o totálnom zničení biotopu, skôr o jeho poškodení. Lesné spoločenstvá sa s tým určite vysporiadajú. Ale skôr by som zdôraznil nie to, aká je škoda, ale čo sa podarilo zachrániť," hovorí riaditeľ Správy NP Slovenský raj Tomáš Dražil.

Čo sa bude na mieste zahaseného požiaru diať?

Takzvané uchránené hodnoty treba podľa ochranárov vyčísliť v státisícoch až miliónoch eur. Na otázku, čo sa bude na mieste zahaseného požiaru diať v nasledujúcich mesiacoch až rokoch, dokážu odborníci na základe skúseností z minulosti odpovedať celkom jednoznačne.

„Aj napriek tomu, že zem prehorela, regenerácia bude úspešná. V piatom stupni nečakám žiadne problémy. Väčšina je zasiahnutá v treťom stupni, kde určite dôjde k výrubu poškodených stromov. Ale nemyslím si, že bude potrebné zalesňovať," dodal riaditeľ Správy NP Slovenský raj Tomáš Dražil.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok