Trauma z holokaustu pretrváva. V pondelok si pripomíname Pamätný deň obetí holokaustu a rasového násilia

9.9.2024 10:35 , Aktualizované: 9.9.2024 12:12

9. septembra v roku 1941 začal na Slovensku platiť takzvaný židovský kódex, ktorý zbavil židovských obyvateľov aj základných ľudských práv a bol predzvesťou deportácii do koncentračných táborov. Tento deň si dodnes pripomíname ako Pamätný deň obetí holokaustu a rasového násilia.

Rodiny tých, čo prežili, sú poznačené dodnes. Tí čo sa vrátili z koncentrákov boli na tom zle nielen psychicky, ale aj fyzicky. Eva Mosnáková sa zamilovala do svojho záchrancu, svojho budúceho manžela, ktorého rodina jej pomáhala skrývať sa. Jeho však gardisti odhalili a odvliekli do tábora. Hoci nebol židom. 

"Ľudia ktorí sa narodili niekoľko rokov po holokauste majú vážne telesné niekedy aj duševné problémy, proste ich matky, rodičia neboli ešte vyliečení z vyčerpania fyzického a psychického ktoré zažili a prešli chorobami, mnohými a zároveň chceli mať deti, lebo deti boli svojim spôsobom odpoveď na holokaust," uviedol etnológ a spisovateľ Peter Salner.

Aj keď život ide ďalej, a medzi nami je stále menej pamätníkov, ktorí zažili holokaust a druhú svetovú vojnu, treba sa o tom rozprávať.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok