González Urrutia je už v Španielsku. Venezuelský opozičný kandidát chce požiadať o azyl

8.9.2024 22:30

Venezuelský opozičný kandidát na prezidenta Edmundo González Urrutia už dorazil do Španielska. Podľa opozície je práve on víťazom júlových prezidentských volieb. Bývalý diplomat González chce v Španielsku požiadať o azyl. Rezort diplomacie je pripravený jeho žiadosti vyhovieť.

Lietadlo španielskych vzdušných síl so 75-ročným Edmundom Gonzálezom na palube pristálo na leteckej základni Torrejón de Ardoz pri Madride. Odlet tohto prezidentského kandidáta z Venezuely sa považuje za vážnu ranu úsiliu zbaviť úradujúcu hlavu štátu Nicolása Madura úradu po zmanipulovaných voľbách. Gonzáleza totiž venezuelská opozícia a niekoľko zahraničných vlád vrátane Argentíny a USA označili za legitímneho víťaza prezidentského súboja.

Jeho útek prišiel len niekoľko dní potom, ako venezuelský súd vydal na neho zatykač za údajné uzurpovanie prezidentskej funkcie, falšovanie dokumentov, sabotáž či sprisahanie. Edmundo Gonzalez sa od konca júla skrýval a k aktuálnemu dianiu sa vyjadroval len cez sociálnu sieť X. Opozičný prezidentský kandidát tvrdí, že venezuelský autoritársky režim ho neumlčí a bude proti nemu naďalej bojovať. Najnovšie zo zahraničia. 

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok