Prichádza zmena počasia. V pondelok sa výrazne ochladí, SHMÚ vydal výstrahy pred vetrom a zrážkami

8.9.2024 17:42

Od pondelka (9. 9.) treba očakávať výraznú zmenu počasia. Na Slovensku sa ochladí väčšinou o desať až 15 stupňov Celzia. Na sociálnej sieti o tom informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

búrka počasie dážď blesk
Foto: TASR/Dano Veselský

Rátať treba aj so zrážkami a vetrom. Horúčavy sa už v ďalších dňoch podľa meteorológov nevrátia.

"Kým dnes máme stále slnečno a mimoriadne teplo - tropický deň je ojedinele aj na severe - zajtra sa pri prechode výrazného studeného frontu ochladí," informoval SHMÚ.

Výrazná zmena počasia

Studený front prinesie okrem podstatne chladnejšieho vzduchu aj veľa oblačnosti s plošne rozsiahlymi a lokálne prechodne aj výdatnými zrážkami, s najvyššou pravdepodobnosťou na západe a v Banskobystrickom kraji.

"Ochladenie bude na pocit najmä na juhozápade ešte výraznejšie, pretože v tejto časti územia očakávame aj najsilnejší vietor," priblížili meteorológovia.

Zmenu prinesie poveternostná situácia, aká sa v našej oblasti nevyskytla už veľmi dlho. Príčinou bude zvlnený studený front, ktorý k nám postúpi od západu.

"Zmena nebude len krátkodobá, horúčavy sa už v ďalších dňoch nevrátia," skonštatoval SHMÚ. V utorok (10. 9.) až štvrtok (12. 9.) ešte očakáva prechodne menej zrážok, oblačnosti a mierne oteplenie, na juhu môže byť okolo 25 stupňov. V druhej polovici týždňa majú prísť ďalšie zrážky.

Výstraha pred vetrom

Počas pondelka treba v horských oblastiach, na severe, ale aj na juhozápade krajiny očakávať silnejší vietor. SHMÚ vydal výstrahu prvého stupňa pred vetrom.

Na horách platí výstraha od polnoci do pondelka 20.00 h. V okresoch Banská Bystrica, Brezno, Žilina, Martin, Dolný Kubín, Námestovo, Tvrdošín, Ružomberok, Liptovský Mikuláš a Poprad môže na hrebeňoch hôr vietor dosiahnuť rýchlosť v nárazoch 110 až 125 kilometrov za hodinu, čo znamená až víchricu.

Výstraha prvého stupňa pred vetrom platí od 3.00 h do 18.00 h v okresoch Tvrdošín, Poprad, Kežmarok a Stará Ľubovňa. Vietor môže mať v nárazoch rýchlosť 70 kilometrov za hodinu. Rovnakú rýchlosť môže mať vietor aj v okresoch Malacky, Senica, Skalica a Myjava. Výstraha tu platí len ráno od 3.00 h do 8.00 h.

Pozrite si reportáž zo 6. septembra:

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok