Čo vám ušlo z V politike: Susko nevidí dôvod na svoju demisiu. Domáce väzenie pre Kováčika nie je trest, myslí si Kolíková

Hosťami relácie V politike boli minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) a exministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS).

Susko Kolíková V politike
Foto: ta3/Eva Famá

Prerušený výkon trestu Kováčika

Poslanci sa na ústavnoprávnom výbore nedozvedeli dôvody prepustenia bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, pretože výbor nebol uznášaniaschopný.

Moderátor sa sa opýtal, aké boli dôvody prerušenia jeho výkonu trestu.

Susko povedal, že rozhodnutie v prvom korupčnom prípade bývalého špeciálneho prokurátora je arbitrárne. 

"Ide o rozhodnutie, ktoré vychádza zo skutkového stavu, ktorý bol na základe vykonaných dôkazov v podstatných okolnostiach nesprávne zistený. A pri takomto zisťovaní skutkového stavu boli závažným spôsobom porušené ustanovenia," zdôvodnil svoje kroky Susko. 

Tvrdí, že nerozhodol ani o vine, ani o treste.

"Kováčik je stále odsúdený páchateľ a stále je vo výkone trestu odňatia slobody len na prerušené rozhodnutie Najvyššieho súdu do rozhodnutia dovolacieho súdu," vysvetlil.

Zdôraznil, že odsúdený má len prerušený výkon trestu, kým nerozhodne o dovolaní Najvyšší súd. Ak dovolanie zamietne, Kováčik sa vráti do väzenia.

"Bude to vlastne pre neho ešte horšie, lebo bude sedieť dlhšie o ten čas, ktorý je teraz doma," dodal.

Anketa

Ktorý z hostí vás najviac presvedčil?

Celkovo hlasov: 544

Domáce väzenie verzus trestná novela

Minister spravodlivosti sa následne exministerky Kolíkovej opýtal, či by niesla hmotnoprávnu zodpovednosť, ak by sa Najvyšší súd stotožnil s dovolaním a zrušil by pôvodné rozhodnutie.

"Som presvedčená o tom, že priestor, ktorý tu je zo zákona pre ministra spravodlivosti aj generálneho prokuratúra, jednoznačne treba zúžiť tak, aby k tomuto nedošlo," reaguje Kolíková. Navrhuje, aby o tom rozhodol súd.

"Kováčik je na slobode," oponuje exministerka. "Zmenili ste hanobnú novelu tak, že ste neuveriteľne široko otvorili priestor pre domáce väzenie," pokračuje s tým, že to nepovažuje za trest.

"Keď sa vaši ľudia dostanú do väzenia, tak vtedy chcete dôstojné podmienky... otvoríte tie brány potom tak široko, že ohrozíte ostatných ľudí," tvrdí poslankyňa za SaS.

Odvolávanie ministra spravodlivosti

Opozícia navrhuje kvôli dovolaniu a prepusteniu Kováčika Suskovo odvolávanie. 

"Nevidím dôvod, prečo by som mal vyvodzovať politickú zodpovednosť," reaguje minister spravodlivosti.

"V druhom prípade som za neho vôbec neintervenoval," dodal Susko a zdôraznil, že rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu nie je právoplatné.

"Je začaté trestné stíhanie vo veci zneužívania právomoci," povedal minister s tým, že toto vyšetrovanie nakoniec môže mať vplyv aj na Kováčikov prípad pred Najvyšším súdom.

Keď sa podozrenia vyšetria ešte pred rozhodnutím Najvyššieho súdu, tak to môže mať podľa Suska ešte iný výsledok.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok