Mnohé deti chodia do školy s plačom a boja sa o život. Autor vyhrážok im spôsobil psychické problémy

Mnohé deti chodia do školy s plačom a boja sa o život. Ide najmä o tie najmenšie, ktoré nevedia informácie o bombových hrozbách spracovať. Okrem toho, že mali väčšinu prvého týždňa po prázdninách žiaci obmedzené vyučovanie, autor vyhrážok im spôsobil aj psychické problémy.

Pani Linda je mamou dvoch žiakov, ktorí tri dni po sebe prišli zo školy domov v panike. Povedala: ",Oni mi plačú, s plačom idú do školy, boja sa, že zomrú. Učitelia by s nimi mali nejak inak komunikovať." 

V mnohých prípadoch sa totiž žiaci dozvedeli od svojho učiteľa, že treba opustiť školu, lebo hrozí, že v nej je bomba. Nič, čo by nebola pravda. Je však rozdiel, ako vie túto informáciu spracovať dospelý človek alebo starší študent a ako dieťa. 

"Treba to najmä s tými najmenšími deťmi komunikovať veľmi citlivo a dobre zvážiť, čo im poviete," vysvetlila školská psychologička Michaela Artemiou.

"Mne volali viacerí ľudia, že majú doma prváka a jeho prvá skúsenosť je takáto. Namiesto toho, že by sa tešili do školy, plačú," dodal bývalý minister školstva Ján Horecký.

Podľa psychologičky v tejto situácii hrajú prím najmä rodičia a školský personál, na ktorých stojí a padá, ako vie dieťa situácii čeliť a ako ju vníma. No a v neposlednom rade vláda. "Dôležité je, aby boli školy na takéto situácie pripravené," povedala.

Premiér dodal, že polícia má jasnú úlohu, aby našla páchateľa: "Myslím si, že ho potom treba zavesiť za uši do prievanu."

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok