Povedie parlament Danko alebo do konca volebného obdobia Žiga? Je to drahý a riskantný obchod, tvrdí politológ

7.9.2024 18:37

Môže to byť Andrej Danko, alebo bude Národnú radu viesť do konca volebného obdobia poverený Peter Žiga. Nebol by to prvý prípad. V diskusnej relácii verejnoprávneho rozhlasu premiér Robert Fico potvrdil, že nový šéf parlamentu sa na septembrovej schôdzi voliť nebude. Vyzerá to tak, že premiér bude napokon ten, kto debaty o tomto poste definitívne ukončí.

Koalícia niekoľko týždňov ubezpečovala, že na mene šéfa parlamentu sa dohodne v septembri. Dohoda a voľba sa napokon posúvajú na neurčito. 

Práve to pripustil vo verejnoprávnom rozhlase aj premiér. Riadiť môže parlament ešte ďalšie tri roky Peter Žiga. Podľa premiéra k voľbe nového predsedu nedôjde, kým v koalícii nebude stopercentná dohoda. 

Ak Andrej Danko dostane post šéfa parlamentu, nebude to zadarmo. Stáť ho to môže jedno z ministerstiev patriacim SNS. Národniari by ale chceli dostať druhú najvyššiu ústavnú stoličku na oplátku - za podporu prezidenta v druhom kole. Podľa politológa to zadarmo nebude a obchod s rezortom by bol pre koalíciu risk.

Zdá sa, že koaličné diskusie za zatvorenými dverami neskončia, kým nepovie premiér. A ten v tejto veci podporuje Andreja Danka. Aj napriek tomu, že je to podľa neho dohoda medzi Hlasom a SNS. 

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok