SIS údajne získala prístup k špionážnemu systému. Opozícia sa obáva, že ho zneužije proti občianskym aktivistom

7.9.2024 16:09

Slovenská informačná služba údajne získala prístup k izraelskému špionážnemu systému "Pegasus". Podľa niektorých zdrojov by to mohlo znamenať, že tajná služba bude mať väčší prístup k údajom v mobilných telefónoch. Bývalý šéf SIS Michal Aláč túto informáciu v relácii "Pozrime sa na to" nepotvrdil, no zároveň povedal, že je dôležité, aby Slovensko malo takýto systém.

Pegasus, kontroverzný izraelský špionážny systém, prenikne do mobilného telefónu bez toho, aby si to používateľ všimol. Získa prístup ku všetkým údajom, dokáže aktivovať kameru a odpočúvať. Tento systém je navrhnutý na boj proti terorizmu a iným bezpečnostným hrozbám. V minulosti ho však niektoré krajiny mali využiť na sledovanie politikov a novinárov.

Slovenská informačná služba nepotvrdila ani nevyvrátila tvrdenia o tom, či tento systém vlastní a či ho používa.

Opozícia sa obáva, že ak Slovenská informačná služba systém Pegasus vlastní, môže ho zneužiť proti kritikom vlády, občianskym aktivistom či bežným občanom.

Bývalý šéf tajných upozorňuje, že nelegálne odpočúvanie je takmer nemožné. Existujú mechanizmy spätného dohľadu, ktoré vykonávajú aj poslanci – členovia výboru na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby.

V roku 2015 mala vzniknúť komisia na kontrolu odposluchov, no doteraz nebola zriadená. Dôvodom je, že poslanci sa nevedeli dohodnúť, kto v nej bude sedieť. Komisiu má tvoriť 8 členov - traja opoziční a traja koaličný poslanci. Zvyšní dvaja členovia majú byť odborníci, ktorí sa neangažujú v politike.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok