Tisíce Francúzov v uliciach. Barniera za premiéra nechcú, demonštrovalo sa po celej krajine

7.9.2024 15:14 , Aktualizované: 7.9.2024 19:52

Na mnohých miestach po celom Francúzsku demonštrovali proti vymenovaniu pravicového politika Michela Barniera za premiéra.

Nie všetci Francúzi sú spokojní

Tisíce ľudí sa podľa francúzskych médií zišli v Nantes, Le Mans alebo Nice. Menšie či väčšie protestné sprievody boli ohlásené v 150 mestách a obciach. K demonštráciám proti francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi ešte pred Barnierovým vymenovaním vyzvala ľavica, ktorá síce vyhrala voľby, ale nedostala šancu zostaviť vládu.

Predčasné parlamentné voľby vo Francúzsku po druhom kole v júli vyhrala ľavicová koalícia Nová ľudová fronta (NFP), ktorá ale nezískala väčšinu. Tú však nemajú ani druhí centristi, ktorí podporujú prezidenta Macrona, ani tretie krajne pravicové Národné združenie (RN) okolo Marine Le Penovej a Jordana Bardellyho.

"160-tisíc ľudí v Paríži, 300-tisíc naprieč celou krajinou: absolútne masívna mobilizácia proti Macronovmu autoritárskemu uchopeniu moci, revolta mládeže, ktorá prebudí Francúzsko," napísala na sieti X predsedníčka poslancov krajne ľavicovej strany Nepodrobené Francúzsko (LFI) Mathilde Panotová, ktorá patrila k usporiadateľom podujatia. Podľa policajnej prefektúry však bolo na demonštrácii v Paríži len približne 26-tisíc ľudí.

Proti sú aj politické strany

Po dvoch mesiacoch vlády kabinetu v demisii Macron vo štvrtok menoval premiérom bývalého ministra zahraničia, niekdajšieho eurokomisára a vyjednávača za EÚ v čase brexitu Michela Barniera.

Parížske námestie Bastily pomaly plnili študenti a stúpenci krajne ľavicovej strany Nepodrobené Francúzsko (LFI), píše Le Figaro. Líder LFI Jean-Luc Mélenchon už od štvrtka hovoril o ukradnutých voľbách či zrade na voličoch. Šéf socialistov Olivier Faure v sobotu uviedol, že Macron je pod poručníckym dohľadom krajne pravicových politikov. Bardella zas vyhlásil, že bez jeho strany RN sa nič neschváli a že plánujú Barnierove kroky pozorne sledovať.

Barnier Bardellovi cez médiá odkázal, že ako premiér bude "pod demokratickým dohľadom všetkých Francúzov" a povedal, že vlády v posledných rokoch nepracovali dostatočne kolektívne.

Tisíce ľudí v uliciach

Parížsky sprievod sa dal do pohybu okolo 14.00 h. Na rovnaký čas bol ohlásený začiatok aj v Marseille, o hodinu neskôr v Lyone. V Toulouse mala demonštrácia začínať o 16. hodine, píše Libération.

"Popieranie demokracie" alebo "za toto Francúzi nehlasovali", boli najčastejšie heslá na všetkých protestoch. Zhoda panovala tiež na kritike prezidenta Macrona a ozývali sa výzvy na jeho odstúpenie. Demonštranti mali možnosť podpísať aj petíciu s týmto zámerom.

V Nantes demonštrovalo podľa polície 2500 ľudí, podľa usporiadateľov 8-tisíc. Pokojný pochod v Rennes pritiahol 4800 ľudí. V Nice išlo za nápisom "bráňme našu demokraciu" asi 1000 ľudí. V Marseille mali demonštranti vlajky strany LFI, ale tiež palestínske vlajky. Podľa polície tam bolo 3500 účastníkov, podľa usporiadateľov prišlo 12-tisíc ľudí.

Novovymenovaný premiér Barnier v sobotu bez ohľadu na demonštrácie vyrazí na svoju prvú oficiálnu cestu. V parížskej nemocnici Necker sa stretne s pracovníkmi v zdravotníctve a zúčastní sa okrúhleho stola.

Pozrite si reportáž z 5. septembra o vymenovaní nového francúzskeho premiéra.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok