V srdci Považskej Bystrice otvorili kasíno, stojí blízko škôl. Obyvatelia sú nespokojní, mesto hľadá riešenie

8.9.2024 00:00

Zatiaľ čo viaceré mestá a obce dali kasínam stopku, v Považskej Bystrici otvorili jedno priamo v centre mesta. Ľuďom sa to nepáči. Liečebný ústav v Dolnom Lieskove ukazuje, ako tragicky môžu ľudia závislí na automatoch skončiť.

V Považskej Bystrici je v prevádzke asi desiatka herní. Najnovšie jednu otvorili v budove obchodného domu v blízkosti základných a stredných škôl. 

Obyvateľka Považskej Bystrice povedali: "Som zásadne proti otváraniam týchto kasín." Druhá dodala: "Myslím, že k ničomu dobrému to nejde, tie kasína."

Mesto nemá zákonné možnosti, aby takýmto prevádzkam zakázalo ich otvorenie. Majiteľ objektu ani nie je povinný oboznámiť radnicu o type podnikania. Mestá a obce však môžu regulovať hazard na svojom území využitím všeobecne záväzného nariadenia. 

"Určite nie sme radi, že sa takýmto spôsobom rozširuje táto forma podnikania. Máme záujem to riešiť a uvažujeme nad prijatím všeobecne záväzného nariadenia, pričom sa tým budeme zaoberať ešte v tomto roku," uviedla hovorkyňa mesta Považská Bystrica Iveta Kováčiková.

"V centre mesta to nevnímam vôbec pozitívne, ak to má byť, tak nech je to niekde na výpadovkách mesta," vyjadril svoj postoj poslanec MsZ Považská Bystrica Andrej Péli.

Chýba prevencia

Závislosť na hraní je podobná drogovej, ničí životy a rozbíja rodiny. Tie najťažšie osudy končia v špeciálnom ústave. 

"My sa dostávame do kontaktu s ľuďmi, ktorí prešli závislosťami, viacerými aj gemblerstvom, ktoré vyústili do duševnej choroby a vlastne tí ľudia už nie sú spôsobilí samostatného života," vysvetlil riaditeľ CSS Nádej František Martaus.

Liečba zo závislostí sa s postihnutým ťahá často celý život. 

"V našom štáte dosť zlyháva fundovaná osveta, fundovaná prevencia, podchytenie týchto prípadov, identifikovanie, riešenie, kým sa ešte dá riešiť," dodal Martaus.

Podľa úradu pre reguláciu hazardných hier Slováci vlani vložili do hazardu viac ako 21 miliárd eur a prišli o takmer jeden a pol miliardy. 

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok