Tajfún Yagi zasiahol Vietnam a vyžiadal si životy. Podľa meteorológov ide o najsilnejšiu búrku v Ázii za tento rok

7.9.2024 10:16 , Aktualizované: 7.9.2024 15:04

Tajfún Yagi, ktorý zasiahol južné pobrežie Číny a neskôr Vietnam, si už vyžiadal obete. Úrady evakuovali takmer milión ľudí. Supertajfún spôsobil dažde a prudké nárazové vetry o rýchlosti okolo 230 kilometrov za hodinu.

tajfún Yagi
Foto: AP Photo/Aaron Favila

Tajfún Yagi zabil na severe Vietnamu najmenej štyroch ľudí a 78 ďalších zranil po tom, čo tam dnes dosiahol pevninu. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na vietnamské úrady. Bilancia obetí tohtoročnej najsilnejšej ázijskej búrky tak presiahla počet 20, píše Reuters.

Supertajfún dorazil podľa agentúry Reuters k vietnamskému pobrežiu okolo 13:00 h miestneho času (8:00 h SELČ). Úrady už dopredu zastavili prevádzku štyroch letísk vrátane kľúčového medzinárodného vzdušného prístavu v Hanoji a zrušili viac ako 300 letov v očakávaní tohtoročného najsilnejšieho ázijského tajfúnu.

Tajfún udrel na vietnamskú pobrežnú provinciu Quang Ninh a mesto Haiphong s rýchlosťou vetra až 149 kilometrov za hodinu, informovali štátne médiá.

V hlavnom meste zabil ženu strom vyvrátený silným vetrom, ďalšie telo bolo nájdené blízko pobrežného mesta Halong, zatiaľ čo desiatka ľudí je aktuálne nezvestných na mori. Rovnako pod spadnutým stromom zomrel podľa štátnych médií 53-ročný motocyklista, píše agentúra Reuters.

Úrady na severe Vietnamu už skôr uzavreli letisko a evakuovali na 50 000 obyvateľov v súvislosti s tajfúnom Yagi. Tajfún predtým zasiahol južné pobrežie Číny, kde zabil dvoch ľudí a takmer stovku ďalších zranil.

Podľa úradov boli dnes v niektorých častiach priemyselného pobrežného centra Haiphong s dvoma miliónmi obyvateľov prerušené dodávky elektrickej energie. V 12 severných provinciách, vrátane hlavného mesta Hanoje, boli zatvorené tiež stredné školy.

Podľa agentúry AP sa očakáva tiež, že supertajfún môže zasiahnuť provinciu Quang Ninh, kde sa nachádza známa zátoka Ha Long, zapísaná na zozname svetového dedičstva UNESCO. Podľa miestnych médií boli zrušené stovky plavieb zátokou.

Meteorológovia uvádzajú, že ide o najsilnejšiu búrku, aká sa tento rok v Ázii vyskytla, a zatiaľ druhý najsilnejší tropický cyklón roku 2024. Búrka na Filipínach zabila najmenej 16 ľudí, keď sa na začiatku týždňa sformovala východne od súostrovia.

Pozrite si reportáž o ničivom tajfúne:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok