Nový francúzsky premiér chce byť otvorený všetkým, ľavica zúri

Nová francúzska vláda musí otvoriť dvere všetkým, ktorí to chcú. Vyhlásil to novo vymenovaný premiér Michel Barnier. Očakáva sa, že vláda bude mať okrem republikánov podporu aj od Macronových centristov, ktorí boli vo voľbách druhí.

Naopak, víťazná ľavicová koalícia zúri. Prvé protesty naplánovala na sobotu. Hlavná demonštrácia proti vymenovaniu nového premiéra v Paríži je naplánovaná na 14:00.

Macron po takmer dvojmesačných povolebných rokovaniach vymenoval za premiéra bývalého ministra zahraničných vecí a niekdajšieho brexitového vyjednávača Európskej únie Michela Barniera, ktorého strane patrilo vo voľbách až štvrté miesto.

Jeho republikáni získali len 47 mandátov. Naopak víťazný Nový ľudový front ich získal až 193.

Novovymenovaný premiér si uvedomuje, že pokiaľ bude kabinet stáť len na podpore centristov a konzervatívcov, budú mu v parlamente k väčšine chýbať desiatky hlasov. Avizoval preto, že je otvorený všetkým politickým stranám.

„Budú tam ľudia z mojej pravicovej politickej rodiny. Budú tam všetci muži a ženy dobrej vôle, ktorí majú zručnosti. Áno, aj ľudia zľava. Všade sú dobré nápady. Všade ich musíme ísť nájsť,“ povedal Barnier.

„To si z koho robíte srandu?“ reaguje na Macronovu voľbu aliancia Nový ľudový front. Tú tvoria štyri politické strany - socialisti, komunisti, zelení a krajne ľavicové Nepoddajné Francúzsko, ktoré má spomedzi nich najviac poslancov. Tí zvolali na siedmeho septembra protesty.

Výber bývalého brexitového vyjednávača však nepobúril len ľavicový blok. Výber stredopravého politika s nepriateľským postojom k imigrácii, podnieti medzi voličmi, ktorí v minulosti podporovali Macronovu blokádu krajnej pravice, pocit zrady.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok