Bez posádky, ale úspešne. Problémový Starliner je späť na Zemi, astronauti na ISS čakajú na SpaceX

7.9.2024 09:49 , Aktualizované: 7.9.2024 12:39

Problémová vesmírna loď Starliner americkej spoločnosti Boeing v sobotu úspešne pristála na Zemi. Informovali o tom agentúry.

Pristátie sa podarilo

Plavidlo sa vrátilo bez posádky - dvaja astronauti, ktorých na orbit vyviezlo tento rok v júni na pôvodne osemdňovú misiu, zostanú na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) až do februára budúceho roka, kedy sa vrátia v lodi konkurenčnej firmy SpaceX.

"Pri návrate do atmosféry sa vyskytli isté problémy, vrátane ďalších problémov s tryskami, ale Starliner pristál na jednotku," komentoval návrat lode vedúcej programu komerčných letov s posádkou NASA Steve Stich.

Šesť hodín po odlete z ISS pristál Starliner v areáli raketovej strelnice White Sands Missile Range v Novom Mexiku, púštnou tmou zostupovala loď s pomocou autopilota. Kamery na vesmírnej stanici a dvojice lietadiel NASA zachytili modul, ako sa približoval k zemi.

"Dobré pristátie, celkom úžasné," povedala riadiacemu stredisku misie astronautka Sunita Williamsová, ktorá dosadnutie Starlineru sledovala z vesmírnej stanice asi 420 kilometrov nad Čínou.

"Všetci máme z úspešného pristátia radosť. Ale potom je v každom z nás kúsok, ktorý si praje, aby to bývalo dopadlo tak, ako sme si naplánovali," povedal vedúci programu Stich na dnešnej tlačovej konferencii po pristátí a dodal, že rozhodnutie nenechať astronautov na palube považuje aj naďalej za správne.

Starliner v problémoch

Starliner odštartoval k prvej misii s posádkou tento rok 5. júna z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride. Dlhoočakávaný testovací let sprevádzali problémy a niekoľko rokov odkladov.

Prvá skúšobná bezposádková misia Starlineru v roku 2019 dopadla tak zle – loď kvôli chybám softvéru nedoletela k vesmírnej stanici – že ju museli zopakovať o tri roky neskôr. Nasledujúce problémy vyústili v ešte väčšie oneskorenie projektu a opravy za viac ako miliardu dolárov.

Problémy však Starliner neopustili. Pôvodný plán súčasnej misie počítal s tým, že dvaja ostrieľaní veteráni NASA Barry Wilmore a Sunita Williamsová strávia na ISS osem dní.

Zlyhanie navádzacích trysiek lode pri prílete k stanici ale rozprúdilo niekoľkomesačnú diskusiu medzi NASA a Boeingom ohľadom bezpečného návratu posádky. Nakoniec padlo rozhodnutie, že návrat astronautov loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Starliner je výsledkom programu, v rámci ktorého si NASA pred desiatimi rokmi objednala kozmické plavidlá v spoločnosti SpaceX a Boeing. Prvý let Crew Dragon od SpaceX s posádkou sa uskutočnil v roku 2020, loď rovnakého typu na konci tohto mesiaca odštartuje k ISS, aby dvoch stroskotancov vrátila budúci rok vo februári späť na Zem.

Pozrite si reportáž o tom, že astronauti z ISS sa vrátia až budúci rok.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok