Únia zvyšuje humanitárnu pomoc. Ukrajina dostane na prípravu pred zimou 40 miliónov eur

6.9.2024 16:34

Európska komisia v piatok oznámila, že pred blížiacou sa zimou zvyšuje humanitárne financovanie pre zraniteľných obyvateľov Ukrajiny o ďalších 40 miliónov eur.

kladivko eurá trestná novela
Foto: Profimedia (ilustračná fotografia)

Nový balík pomoci EÚ

Komisia spresnila, že z nového balíka pomoci je 35 miliónov eur vyčlenených na humanitárne projekty na Ukrajine a päť miliónov eur na podporu ukrajinských utečencov a ich hostiteľských komunít v Moldavsku.

Primárnym cieľom je pomôcť pripraviť sa Ukrajincom na mrazivé zimné mesiace, opraviť poškodené budovy, zabezpečiť elektrinu a kúrenie a poskytnúť prístrešie tým, ktorí to najviac potrebujú.

V Moldavsku sa vyčlenená suma zameria na najzraniteľnejších utečencov s cieľom poskytnúť im ochranu a prístup k základným službám a zvýšiť pripravenosť krajiny na ďalšie vlny utečencov.

Príspevok zvyšuje na 110 miliónov

EÚ poskytuje humanitárnu pomoc Ukrajine od vypuknutia konfliktu v roku 2014 a aktívne pôsobí v celej krajine, pričom uprednostňuje ťažko dostupné oblasti v blízkosti frontových línií vo východných a južných regiónoch krajiny. Po spustení ruskej invázie vo februári 2022 Únia výrazne zintenzívnila svoju humanitárnu pomoc.

Od februára 2022 EK vyčlenila celkovo 966 miliónov eur na programy humanitárnej pomoci na pomoc civilistom postihnutým vojnou na Ukrajine. Z tejto sumy bolo 895 miliónov eur vyčlenených na humanitárne programy v rámci Ukrajiny a 71 miliónov eur na podporu utečencov, ktorí utiekli do Moldavska.

„Blížiaca sa zima Ukrajincom na útrapách len pridá. Spolu s našimi humanitárnymi partnermi sa už teraz pripravujeme na výzvy, ktoré zima Ukrajine prinesie. EÚ zvyšuje svoju humanitárnu pomoc o ďalších 40 miliónov, čím sa tohtoročný celkový príspevok zvyšuje na 110 miliónov eur pre Ukrajinu a 13 miliónov eur pre Moldavsko,“ uviedol v správe pre médiá eurokomisár pre krízový manažment Janez Lenarčič.

Pozrite si reportáž o pomoci od spojencov a OSN.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok