Známy komentátor kritizuje účasť transgender bežkyne na paralympiáde. Pod oblečením jej presvital úd

7.9.2024 05:45

Známy britský komentátor vyjadril obavy ohľadom účasti transgender športovkyne na paralympiáde. Tvrdí, že viditeľná silueta penisu pod tréningovým oblečením nie je v súlade s normami ženského športu.

Valentína Petrillová paralympiáda
Foto: Profimedia

Účasť transgender atlétky vyvoláva otázky

Transgender bežkyňa Valentina Petrillová, ktorá sa nedávno zúčastnila paralympijských hier, vyvolala vlnu diskusií a kritiky. Známy britský komentátor Piers Morgan vyjadril znepokojenie nad jej účasťou, pričom naznačil, že viditeľná silueta penisu pod tréningovým oblečením nezodpovedá štandardom ženského športu. Na informáciu upozornil portál Športweb.

Petrillová, 51-ročná atlétka s diagnózou Stargardtovej choroby, sa stala prvou transgender športovkyňou na paralympiáde. Po jej neúspechu v semifinále v behu na 400 m sa objavili názory, že jej účasť môže ohrozovať integritu ženského športu.

Anketa

Súhlasíte s účasťou transgender športovkýň na ženských súťažiach?

Celkovo hlasov: 12

Kritika pravidiel paralympijských hier

Morgan v článku pre The Sun poukázal na to, že rozmach transgender športovcov v ženských disciplínach môže viesť k nespravodlivým výhodám, pričom vo všeobecnosti kritizoval účasť transgender športovcov na športových podujatiach.

Svetová atletika zakázala transgender športovkyniam štartovať v ženskej kategórii, avšak podľa pravidiel World Para Athletics je rozhodujúce len to, aké pohlavie je uvedené v dokumentoch, čo podľa kritikov poskytuje neférovú výhodu.

Pozrite si reportáž z 20. augusta o účasti Slovenska na paralympiáde.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok