Šéf NATO vyzval Čínu, aby prestala podporovať vojnu na Ukrajine. Správanie Pekingu môže mať vplyv na jej povesť

6.9.2024 15:28

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vyzval Čínu, aby prestala podporovať ruskú vojnu na Ukrajine. Stoltenberg to povedal počas svojej piatkovej (6. 9.) návštevy Nórska. Spomenul najmä dodávky zbraní do Moskvy.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg zostáva vo funkcii aj ďalší rok
Foto: TASR/AP

Čína podnecuje vojnu na Ukrajine

„Čína sa stala rozhodujúcim faktorom v ruskej vojne proti Ukrajine,“ povedal Stoltenberg v Osle na spoločnej tlačovej konferencii s nórskym premiérom Jonasom Gahrom Stöhrom

„Je to krajina, ktorá umožňuje výrobu mnohých zbraní, ktoré Rusko používa,“ citovala ho agentúra Reuters. Stoltenberg, ktorý pochádza z Nórska, tento mesiac končí vo funkcii generálneho tajomníka NATO a od októbra ho nahradí Holanďan Mark Rutte.

Správanie Pekingu, ktorý neustále podnecuje vojnu na Ukrajine, by mohlo mať negatívny vplyv na záujmy a povesť krajiny, povedal Stoltenberg. „Vyzývam Čínu, aby prestala podporovať nezákonnú vojnu Ruska,“ dodal.

Peking odmieta obvinenia

Čínske orgány už predtým označili podobné vyhlásenia predstaviteľov NATO za „zlomyseľné a neobjektívne“.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v júli tohto roku vyhlásil, že si neželá, aby Čína, ktorá je blízkym partnerom Ruska, pôsobila ako sprostredkovateľ pri hľadaní mierového riešenia konfliktu. Dúfa však, že Peking by mohol vyvinúť väčší tlak na Moskvu, aby ukončila vojnu.

Pozrite si reportáž zo 6. septembra o rokovaniach Zelenského v Nemecku.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok