Michelko v ta3 povedal, kedy budú voliť nového šéfa NR SR. Koalícia naďalej rieši sama seba, reagovala Marcinková

6.9.2024 14:35

Hosťami piatkovej Témy boli poslanec NR SR Roman Michelko (SNS) a poslankyňa NR SR Vladimíra Marcinková (SaS).

Michelko Marcinková Téma dňa
Foto: ta3/Jozefína Sihelská

Voľba predsedu parlamentu až v októbri

V úvode diskusie sa poslanec Michelko vyjadril, že na najbližšej parlamentnej schôdzi sa voľba nového predsedu parlamentu konať nebude a posúva sa na októbrovú schôdzu.

„Mali sme prípad, keď sme skoro rok a pol nemali prezidenta, rok sme nemali predsedu parlamentu, čiže všetko beží, ako má. Ústavný systém máme nastavený tak, že máme plnú zastupiteľnosť, takže necháme to zrejme na október,“ tvrdí Michelko.

„Sú dôležitejšie veci – príprava rozpočtu, konsolidácia, 120 bodov. Pre nás je podstatné, aby sme doručovali zákony pre občanov a robili to, čo treba,“ poznamenal a dodal, že situácia nijak nehorí, keďže ústavný systém je absolútne funkčný.

Anketa

Kto vás svojimi argumentmi najviac presvedčil?

Celkovo hlasov: 88

"Kšefty" medzi Hlasom a SNS

Michelko tvrdí, že vyjednávaní medzi SNS a Hlasom bolo viac.

„Podstatné je, že pokiaľ nárok SNS podporuje druhý a najsilnejší koaličný partner, teda SMER, ktorý už viackrát povedal, že pre stabilitu koalície by bolo ideálne, ak by traja najvýznamnejší koaliční predstavitelia mali výrazné a viditeľné ústavné funkcie, ak táto téza platí, tak SNS sa nemá prečo sťahovať nároku,“ vyjadril sa Michelko k tomu, že strane SNS bolo ponúknuté, aby posunula jedno ministerstvo Hlasu.

„Pre mňa je to dôkazom toho, že táto koalícia naďalej rieši sama seba a ani to nedokáže vyriešiť k svojej spokojnosti, keďže aj pán kolega povedal, že by to prispelo k stabilizácii tejto koalícii, ak by bol predsedom Andrej Danko,“ vyjadrila sa Marcinková k tomu, že dohoda na predsedovi parlamentu stále nepadla a stále bude pokračovať poverený Peter Žiga.  

Dodala, že pred zahraničím Slovensko vyzerá nedôstojne, ak nemá obsadenú funkciu predsedu parlamentu.

Plány s rozpočtom

„Po spálenej zemi z minulého volebného obdobia musíme konsolidovať minimálne 1,5 až 1,6 miliardy, čo nie je vôbec ľahké, ak chceme, aby sa to nedotklo bežných ľudí,“ tvrdí Michelko.

„Je zatiaľ dohoda, že legislatívne návrhy, ktoré majú dopady na rozpočet, nepôjdu na túto schôdzu,“ pokračuje a dodáva že prioritne budú najskôr riešiť návrhy, ktoré sa týkajú bánk, monopolov a oligopolov. 

Zmena rokovacieho poriadku

Z dielne SAS je na stole zmena rokovacieho poriadku. Strana apeluje na to, aby nebolo umožnených toľko skrátených legislatívnych konaní.

„Žiadame, aby sa legislatívny proces stransparentnil, pretože v súčasnosti máme toľko skrátených legislatívnych konaní, ktoré sme tu historicky nemali a nie je žiadna mimoriadna situácia,“ apeluje Marcinková.

Koalícia by, naopak, chcela, aby opozícia nemala taký dlhý čas pri rozprave, a podľa Michelka sa po novom nebudú načítavať pozmeňovacie návrhy.

„Považujem za dôležité, aby, ak dôjde k nejakým zmenám v rokovacom poriadku, nebolo ich cieľom umlčať opozíciu a zobrať jej čas na diskusiu,“ tvrdí Marcinková. 

Pozrite si celú časť Témy:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok