Envirorezort chce odkanalizovať celú Oravu, obce získajú ako bonus aj vodovod. Má to však háčik

Envirorezort chce odkanalizovať celú Oravu, teda všetky obce, ktoré doteraz fungujú len na žumpách. Ako bonus získajú aj vodovod. Má to však háčik. Na novú infraštruktúru vyčlenilo ministerstvo približne 85 miliónov eur, čo nebude ani zďaleka stačiť.

Len Oravská Lesná potrebuje prekopať 40 kilometrov potrubí. Rázovitú obec to bude stáť minimálne 35 miliónov eur.

Náročné podmienky

"V prípade Oravskej Lesnej sa jedná o extrémne podmienky nakoľko sme v päťke hornine. To znamená, že je veľmi náročné u nás čokoľvek vykopať, a zvlášť gravitačnú kanalizáciu. Obec Oravská Lesná svojou rozsiahlosťou, 65 kilometrov štvorcových územia, je predsa naozaj veľký rozsah," hovorí starosta obce Oravská Lesná Marek Majdiš.

Dotácia tri milióny eur je pre našu najchladnejšiu obec preto len kvapka v mori. V súčasnosti má kanalizáciu len v centre a ani po ohlásenej výzve sa veľa nezmení.

"Ľudia v Oravskej Lesnej by boli veľmi radi, keby mohli mať možnosť zapojiť sa na kanalizáciu, aj na verejný vodovod, nakoľko zdroje vody, ako sú napríklad studne už vysychajú," tvrdí starosta obce.

Pre všetkých nebude stačiť

To je aj dôvod prečo envirorezort vôbec spúšťa celú výzvu. Len už teraz je jasné, že to pre všetkých nebude stačiť.

Obce, ktoré v minulosti vybudovali nové vodovody a kanalizáciu, bojovali s nezáujmom o zapojenie. Pre ľudí zvyknutých na studňu a žumpu to bolo drahé. Dnes je však všetko inak.

"My máme podľa toho, ako ja mám informáciu, tak máme 70% napojiteľnosť, čo je teda akože veľmi vysoká, neviem či aj viacej nie. Takže tohoto sa vôbec ako nebojím," tvrdí primátor mesta Námestovo Ján Kadera.

"Tí občania doslova čakajú na kanalizáciu, kým sa môžu pripojiť, aby to predsa len nešlo niekde do pôdy, do prírody, ale tam, kde to má ísť," hovorí starosta obce Vitanová Dušan Kovaľák.

Na predloženie projektu majú obce dva mesiace. Do troch rokov musia mať všetko aj zakopané v zemi.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok