Trump pred súdom poprel vinu, hovorí o antikampani a manipulácii. Čelí štyrom žalobám

Americký exprezident a kandidát na ďalšie funkčné obdobie Donald Trump poprel vinu v procese, v ktorom je obžalovaný z pokusu zvrátiť výsledok volieb z roku 2020. Stanovisko predniesli jeho právni zástupcovia.

Donald Trump v roku 2020 odmietol uznať výsledky volieb a označil ich za zmanipulované. Úrady však toto tvrdenie odmietli s tým, že voľby prebehli štandardne bez akýchkoľvek podvodov.

Najvyšší súd síce rozhodol, že prezidenti majú nárok na širokú imunitu voči trestnému stíhaniu, no Trumpov prípad definitívne neuzavrel. Špeciálny vyšetrovateľ Jack Smith potom v auguste Trumpa znovu obžaloval, s miernymi úpravami.

Pred voľbami sa nerozhodne

Prípad už bol niekoľkokrát odložený a je prakticky isté, že sa nevyrieši skôr, ako sa budú konať novembrové prezidentské voľby. Republikánsky kandidát sa bráni tým, že všetky súdne prípady sú politicky motivované a sú súčasťou antikampane. Zároveň však opakuje tvrdenia, že pri posledných voľbách prehral pre rozsiahle podvody.

Pripomeňme, že pred Donaldom Trumpom žiadny exprezident obžalobe nečelil. Exšéf Bieleho domu navyše čelí až štyrom obvineniam, porota už v jednom uznala jeho vinu. Týka sa to kauzy okolo pornohorečky Stormy Daniels a falšovania obchodných záznamov.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok