Francúzsko má nového premiéra. Macron vymenoval bývalého brexitového vyjednávača

5.9.2024 13:35 , Aktualizované: 5.9.2024 15:12

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok (5. 9.) vymenoval za predsedu vlády bývalého ministra zahraničných vecí a bývalého vyjednávača EÚ pre brexit Michela Barniera.

Najstarší premiér v histórii moderného Francúzska

Francúzsko čaká na novú vládu už dva mesiace od predčasných parlamentných volieb. O Barnierovi z pravicovej strany Republikáni ako o možnom kandidátovi sa začalo špekulovať až neskôr.

Macron dúfa, že sa mu podarí ukončiť týždne trvajúcu politickú patovú situáciu v krajine, ktorá nastala po predčasných parlamentných voľbách v júli. Barnier sa ako 73-ročný stal najstarším premiérom v histórii moderného Francúzska.

Francúzsky prezident v posledných týždňoch zvažoval viacerých potenciálnych premiérov, z ktorých žiadny napokon nemal dostatočnú podporu parlamentných strán potrebnú pre stabilnú vládu.

Neexistuje však záruka, že Barnierova vláda dokáže presadiť reformy v parlamente. Taktiež je podľa AP pravdepodobné, že ľavicoví oponenti predložia návrh na vyslovenie nedôvery kabinetu.

Nového premiéra čaká náročná úloha

Macron absolvoval niekoľko kôl rokovaní s predstaviteľmi politických strán o zostavení vlády. Predčasné voľby totiž nemali jasného víťaza. Síce ich prekvapivo vyhrala aliancia ľavicových strán Nový ľudový front, Macron však odmietol vymenovať ich nominantov.

Odôvodňoval to tým, že ľavicová vláda by v parlamente nemala dostatok hlasov na získanie dôvery a jej vymenovanie by tak predstavovalo "hrozbu pre inštitucionálnu stabilitu" krajiny.

Barnier bude mať pred sebou náročnú úlohu. V parlamente sa musí pokúsiť presadiť reformy a rozpočet na rok 2025, a to v čase, keď je Francúzsko pod tlakom Európskej komisie a dlhopisových trhov, aby znížilo svoj deficit.

Hovorilo sa o "ukradnutých voľbách"

Parlamentné voľby vo Francúzsku, ktoré sa konali na prelome júna a júla, vyhrala ľavicová koalícia Nový ľudový front, ktorá však nezískala väčšinu v Národnom zhromaždení. Macronovi centristi skončili druhí a krajne pravicové Národné združenie Marine Le Penovej a Jordana Bardellu tretie.

Hľadanie predsedu vlády bolo hľadaním osobnosti, ktorá by nemala proti sebe väčšinu v parlamente. Vo francúzskom systéme vlády nežiadajú parlament o dôveru, ale väčšina poslancov môže kabinet odvolať.

Bardella po vymenovaní Barniera povedal, že jeho strana ho bude hodnotiť na základe jeho inauguračného prejavu. Líder krajnej ľavice Jean-Luc Mélenchon hovoril o "ukradnutých voľbách", v ktorých bol za premiéra vymenovaný radový člen strany, ktorá vo voľbách skončila posledná.

Predstavitelia Macronovej strany Obroda uviedli, že nebudú automaticky proti, ale ich súhlas tiež nie je vopred daný, uviedol Le Monde. 

Pozrite si reportáž zo 16. júla 2024 o tom, ako Macron prijal premiérovu demisiu.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok