Časti Záporožskej elektrárne už niet pomoci. Boje ju poškodili natoľko, že ju bude potrebné zbúrať

5.9.2024 10:31 , Aktualizované: 5.9.2024 12:53

Záporožská jadrová elektráreň už dlhodobo znervózňuje odborníkov po celom svete. Podľa nových zistení MAAE bude potrebné jednu jej časť zlikvidovať úplne.

Chladiacu vežu ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES), ktorá bola v auguste vážne poškodená pri požiari, bude pravdepodobne treba zbúrať. S odvolaním sa na vyhlásenie generálneho riaditeľa Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafaela Grossiho o tom v noci na štvrtok informovala agentúra Reuters.

Grossi prišiel s týmto vyhlásením v stredu, počas návštevy elektrárne, ktorej areál ruské jednotky obsadili krátko po ruskej invázii na Ukrajinu vo februári 2022. Odvtedy sa Moskva a Kyjev pravidelne navzájom obviňujú z útokov na elektráreň. Táto situácia vyvoláva aj obavy z jadrovej havárie.

Po svojej návšteve v ZAES Grossi zverejnil na platforme X video zachytávajúce poškodenie vnútri chladiacej veže.

„Do dnešného dňa sme sa nedokázali dostať do tohto bodu, vysoko vo veži, takže (teraz) môžeme oveľa lepšie posúdiť škody, ku ktorým došlo,“ uviedol vo videu Grossi s prilbou na hlave a oblečený v nepriestrelnej veste. „Táto veľká štruktúra nie je v budúcnosti použiteľná, takže bude pravdepodobne zbúraná,“ dodal.

Nevedno, kto ho založil

Požiar v chladiacej veži vypukol 11. augusta. Zo zodpovednosti za konanie, ktoré požiar spôsobilo, sa Rusko a Ukrajina obviňujú navzájom. Grossi daný incident svojho času označil za jeden z mnohých „bezohľadných útokov“, ale vinu zaň nepripísal nikomu.

Grossi sa počas návštevy na Ukrajine v utorok v Kyjeve stretol aj s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, ktorému tlmočil, že situácia v Záporoží je „veľmi krehká“.

Minulý týždeň Grossi navštívil aj Kurskú jadrovú elektráreň na juhu európskej časti Ruska, kde sa od začiatku augusta odohráva operácia jednotiek ukrajinskej armády. Keďže v blízkosti tejto elektrárne prebiehajú boje, Grossi upozornil, že aj tam hrozí jadrová havária.

Pozrite si archívnu reportáž o údajnom útoku na jadrovú elektráreň:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok