U.S. Steel podľa amerických médií neprevezmú Japonci. Proti kroku sa postavil samotný Biden

5.9.2024 09:50

Budúcnosť košického U.S. Steel je stále nejasná. Firma so sídlom v americkej Pensylvánii mala padnúť do rúk Japoncom, americkí politici však tento krok odmietajú a Joe Biden chce obchod po novom dokonca zablokovať.

Joe Biden
Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden sa chystá zablokovať prevzatie oceliarní U.S. Steel Japoncami, píšu americké médiá. Krok by podľa kritikov mohol poškodiť vzťahy s Japonskom a ohroziť zahraničné investície v Spojených štátoch.

Podľa zdrojov agentúry Reuters chce šéf Bieleho domu rozhodnutie odôvodniť rizikami pre národnú bezpečnosť. Firmy dohodu za 15 miliárd dolárov (13,5 miliardy eur) oznámili vlani a chystali sa ju uzavrieť do konca roka.

Fúziou firiem U.S. Steel a Nippon Steel by vznikla jedna z najväčších svetových oceliarskych spoločností mimo Číny. Investori ho vítali ako odpoveď na finančné ťažkosti americkej spoločnosti.

Politici nesúhlasia

Plánovaný obchod však čoskoro narazil na odpor politikov a odborov U.S. Steel. Tie vyhlásili, že si neželajú, aby 123-ročná firma prešla do zahraničných rúk.

Akcie U.S. Steel sa v reakcii na správu v stredu prepadli o 17,5 percenta. Akcie Nippon Steel dnes ráno na burze v Tokiu strácajú 0,2 percenta.

V Spojených štátoch sa priostruje volebná kampaň pred novembrovými prezidentskými voľbami. U.S. Steel sídli v Pensylvánii, ktorá je jedným z takzvaných „swing states“, kde voliči niekedy dávajú prednosť demokratom a niekedy republikánom.

Biden sa už skôr zasadil o to, aby bol obchod preverený z dôvodov národnej bezpečnosti. Na začiatku tohto roka vyjadril nesúhlas s prevzatím. Proti fúzii sa postavili tiež Donald Trump aj Kamala Harrisová, ktorí súperia v boji o prezidentský úrad.

Pozrite si vyjadrenie prezidentskej kandidátky Kamaly Harrisovej k U.S. Steel:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok