Do politiky idú neschopní alebo schopní všetkého, hovorí Sulík. V ta3 prezradil, kedy má v pláne sa vrátiť

Richard Sulík sa vzdal mandátu poslanca NR SR. Čo bolo povestnou poslednou kvapkou v pohári trpezlivosti? Dáva politike definitívne zbohom, alebo sa chce ešte niekedy pokúsiť o návrat? Na tieto otázky odpovedal v Téme dňa priamo Richard Sulík.

sulik
Foto: ta3

Sulík oznámil, že končí ako poslanec Národnej rady, lebo na sebe cíti, že už nevie podať stopercentný výkon a nebolo by fér „zašívať sa v parlamente najbližšie tri roky a brať plat, ktorý je v čistom niečo cez 5-tisíc eur“.

Zároveň spomenul, že rozhodnúť sa mu pomohol aj príchod Karola Galka, ktorý je podľa Sulíka top expert na energetiku a posilní tím Braňa Gröhlinga. Členom strany ale ostáva aj naďalej.

Cieľom je poraziť Fica

Sulík povedal, že už „v podstate od eurovolieb v politike tak viac-menej vypol“. Dúfal, že počas leta si oddýchne, ale nestačilo to. S Gröhlingom sa o jeho odchode rozprávali už pred pár týždňami.

Na tlačových besedách SaS, ale aj PS sa často hovorí o porazení Roberta Fica. Sulík uviedol, že ide o hlavný cieľ opozície, ale nie jediný. Okrem toho to bude aj predkladanie návrhov a reforiem. Pokiaľ chcú niečo zrealizovať, musia poraziť politického súpera, a tým je pre nich práve Fico.

„Na čo sa tu budeme hrať? No jasné, hlavný cieľ je bez debaty poraziť Roberta Fica. O to viac, keď vidíme, čo to on stvára, alebo nechá stvárať tamtých jeho pobehajov,“ vyjadril sa Sulík.

Plánuje návrat, v hľadáčiku má ministerstvo hospodárstva

Do politického ringu sa neplánuje vrátiť tesne pred parlamentnými voľbami, ale dostatočne dlho pred nimi. Môže sa podľa jeho slov stať, že po ňom „už ani pes neštekne“. V takom prípade kandidovať nebude. Tvrdí, že stále existuje tvrdé jadro voličov, ktorí volia SaS kvôli nemu. Tieto hlasy strana nechce stratiť.

Priznal, že jeho ambíciou je byť opäť na ministerstve hospodárstva a pokračovať v práci, ktorú tam vykonal. Je presvedčený, že zo všetkých ministrov hospodárstva mal on najlepšie výsledky.

Nateraz nevie, čo bude robiť, má niekoľko alternatív. Dostal ponuky, ale zvažuje, že sa bude venovať koníčkom a bude mať sabatikal. Od politiky potrebuje odstup, aby sa vrátil plný síl. „Ambíciou je byť opäť na ministerstve hospodárstva a pokračovať,“ vyjadril sa bývalý minister.

Politika je slabo platená

V politike podľa neho chýbajú mladí ľudia, ktorí ale o prácu v nej nemajú záujem. „Je to pomerne slabo platené, aj keď ja viem, že v porovnaní s priemernou mzdou je to trojnásobok. Sú ale aj ľudia, ktorí dokázali mimo politiky viac zarobiť. Čiže pre schopných ľudí je politika slabo platená. To je zakázané na Slovensku povedať,“ povedal Sulík.

„Tu sa musíme všetci tváriť, že sme ochotní drieť od rána do večera za minimálnu mzdu. Realita je však taká, že pre schopných ľudí je to neatraktívne. Ktorí tam idú, sú neschopní, alebo tam idú schopní všetkého. No tak to potom vyzerá,“ povedal otvorene.

Na záver uviedol, že ako svoje úspechy vníma investíciu Volva na východe Slovenska, daňovú reformu, ktorú síce politicky presadil Ivan Mikloš, ale bol to práve Sulík, kto pripravil jej koncepciu, a zasadenie sa o druhé najnižšie ceny elektriny v Európe. 

Celú časť relácie si môžete pozrieť vo videu nižšie:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok