Kam sa stráca pitná voda? Až tretina sa nikdy nedostane do domácností, envirorezort začína konať

5.9.2024 00:00

Až tretina pitnej vody sa nikdy nedostane do domácností, ale unikne z potrubia do pôdy. Zistil to Najvyšší kontrolný úrad. Dôvodov, prečo sa voda stráca, je viac. Rezort životného prostredia sa rozhodol konať.

50 miliónov kubíkov čistej pitnej vody nám z kohútika nikdy nevytečie. To je vyčíslená ročná strata na Slovensku. Pritom nedostatok vody, úmorné suchá a klimatická kríza sú vážny celosvetový problém.

„Je to šokujúce, najmä z pohľadu bežného spotrebiteľa, teda občana, lebo on sa snaží čo najviac šetriť vodu nielen pri umývaní, ale taktiež pri polievaní záhrady v týchto horúcich dňoch a je naozaj potešujúce, že za posledných desať rokov sa výrazne znížila spotreba pitnej vody v slovenských domácnostiach,“ povedal Ľubomír Andrassy, predseda Najvyššieho kontrolného úradu.

Z každého litra vody, ktorý ide do potrubia, tri a pol deci zmizne. Je to obrovské plytvanie.

Výrazne zaostávame

,,Slovensko v tomto ohľade výrazne zaostáva, za inými krajinami, už len v susednom Česku sú straty na úrovni 15 percent. Nehovoriac o západoeurópskych štátoch,“ hovorí Radovan Potočár, analytik voda-portal.sk.

440 obcí je podľa NKÚ na Slovensku bez vodovodu. Aj preto investície smerujú do výstavby a nie do opravy už existujúcich sietí. Voda sa stráca práve v starých deravých potrubiach.

"Bratislavská vodárenská spoločnosť sa v súčasnosti maximálne sústreďuje na sanáciu investičného dlhu na existujúcej infraštruktúre. Medzi prioritami na nadchádzajúce obdobie je aj kontinuálne znižovanie strát vody," píše sa v stanovisku Bratislavskej vodárenskej spoločnosti.

Kto vlastní akcie?

Lenže nielen voda, ale aj financie vodární údajne idú aj inam, ako by mali. Vodárne sú akciové spoločnosti a akcie by mali vlastniť len samosprávy. Podľa zistení NKÚ vlastnia akcie priamo vodárne.

Minister životného prostredia avizuje zmeny v legislatíve. „Po prvé, štát bude mať predkupné právo, teda ministerstvo životného prostredia. Nikto iný nebude môcť byť vlastníkom akcii, len mestá a obce a štát, budú tvrdé sankcie ak niekto využíva financie na dodávku vody na infraštruktúru na inú činnosť,“ vyjadril sa minister Taraba.

„Ja budem veľmi zvedavá, čo z toho vzíde, lebo toto je veľmi dôležitá téma, ktorá sa týka všetkých ľudí na Slovensku,“ povedala Tamara Stohlová (PS).

Je to beh na dlhú trať. Investičný dlh vodovodnej infraštruktúry je na úrovni desiatich miliárd eur. Najprv treba zmeniť štruktúru vodárenských spoločností, potom opraviť potrubia a až potom o vodu prestaneme prichádzať.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok