Návrat povinnej maturity z matematiky. Podľa slovenských univerzít ide o kľúčový krok ku kvalitnejšiemu vzdelávaniu

4.9.2024 16:57

Vedenie Slovenskej technickej univerzity aj Univerzity Komenského v Bratislave podporuje obnovenie povinnej maturitnej skúšky z matematiky.

Stredná škola trieda
Foto: TASR/Daniel Veselský (ilu)

Matematika ako kľúčový predmet

Tento krok považujú za nevyhnutný pre zlepšenie kvality vzdelávania na Slovensku aj zvýšenie konkurencieschopnosti. Vyjadrili tak podporu návrhu ministra školstva Tomáša Druckera.

„Matematika je kľúčový predmet, ktorý rozvíja analytické myslenie, schopnosť riešiť problémy a orientovať sa v komplexných úlohách, čo sú zručnosti potrebné nielen v technických odboroch, ale aj v každodennom živote,“ uviedol rektor STU Oliver Moravčík. Podobne to vidí aj vedenie UK.

„Tento krok prispeje k formovaniu kritického myslenia a logického uvažovania, čomu sa nevyhne žiadny úspešný človek,“ poznamenalo v liste ministrovi, ktorý pre TASR poskytli z oddelenia pre vonkajšie vzťahy UK. Okrem iného podľa nich vedie aj k logickej analýze problémov a ich optimálnemu riešeniu.

Príprava na vysoké školy

Ako doplnila STU, návrh považuje za zásadný taktiež pre posilnenie pripravenosti študentov na vysokoškolské štúdium, najmä v technických a prírodovedných odboroch. Absolventi týchto odborov sú podľa nej v slovenskej priemyselne orientovanej ekonomike mimoriadne potrební a žiadaní, trh práce pociťuje ich kritický nedostatok. Upozornila, že zanedbanie matematiky ako základného stavebného kameňa technických, inžinierskych a prírodovedných odborov bola chyba, ktorej dôsledky sú citeľné. Apeluje na ministerstvo školstva, aby zaviedlo povinnú maturitu z matematiky čo najskôr.

Rezort školstva zvažuje zavedenie povinnej maturitnej skúšky z matematiky, pričom študenti by si mohli vyberať z viacerých úrovní. Náročnejšiu úroveň by mohli absolvovať napríklad budúci študenti technických odborov vysokých škôl.

Pozrite si reportáž z 2. septembra 2024 o tom, že stovky základných škôl učia po novom.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok