Známy psychológ si vzal život. Venoval sa prevencii samovrážd, pred smrťou zanechal odkaz o zmysle života

Známeho detského psychológa Radka Ptáčka našli v utorok mŕtveho. Radil rodičom a deťom, ako zvládnuť školský rok a povinnosti s ním spojené. Počas svojej kariéry vedca sa zaoberal aj prevenciou samovrážd a vyjadroval sa k otázkam, ktoré hýbali spoločnosťou.

Radek Ptáček
Foto: Facebook/Radek Ptáček - oficiální

Dva týždne pred svojím tragickým odchodom poskytol rozhovor pre CNN Prima News.

Ptáček presadzoval názor, že deti by mali mať dostatok času pre seba a nešetril kritikou na český školský systém.

"Česká škola ubíja vo väčšine detí motiváciu k vzdelávaniu a väčšina prvákov, ktorí sa nemôžu dočkať, sa po dvoch či troch mesiacoch prestane do školy tešiť," povedal Ptáček v rozhovore v polovici augusta.

Podľa neho školy nedokážu vytvoriť dostatočne podnetné prostredie, ktoré by deti motivovalo k učeniu a plneniu akýchkoľvek povinností.

Nedostatok spánku u detí a dospelých

Ďalším problémom, za ktorý je podľa neho čiastočne zodpovedný vzdelávací systém, je nedostatok spánku u detí a dospievajúcich. "Počas nášho detstva minimálne do 18, ale skôr do 25 rokov, potrebujú ľudia 10 až 12 hodín spánku, čo český vzdelávací systém jednoducho neumožňuje," povedal psychológ.

Celý problém podľa neho môžu skomplikovať rodičia, ktorí svojim deťom naplánujú príliš veľa voľnočasových aktivít v podobe rôznych krúžkov.

"Nemáme o tom žiadne riadne údaje, ale podľa mojich skúseností je ideálne, ak deti navštevujú tri krúžky. Nech majú dva dni na to, aby sa vyšantili, ale zároveň si prešli to, čo im v škole nejde," vysvetľuje Ptáček.

Podľa psychológa je veľmi dôležité, aby deti mali priestor aj na ničnerobenie.

"Deti by sa mali naučiť relaxovať. Najvýznamnejšie zmeny v ľudskom mozgu sa dejú, keď sme neaktívni, teda keď spíme a keď zaháľame. Nechajte im teda voľný, neštruktúrovaný čas, ktorý nesmú vypĺňať mobilmi či počítačmi," radí odborník.

Posledné slová pred smrťou

Psychológ Ptáček pár hodín pred smrťou napísal na Facebook posledný odkaz pre všetky generácie. Sám pomáhal druhým a veľa hovoril o vraždách a samovraždách.

"Keď by som mal povedať, po 25-tich rokoch v psychológii - čo je v živote dôležité? Láska, láska, láska... vlastne nič iné. Starajte sa o vzťahy pretože jediné dobré vzťahy vám dajú dobrý život. Môžete dobre jesť, športovať, ale keď nemáte dobré vzťahy, je to aj tak jedno. Nehľadajte elixír dlhého života, máte ho možno vedľa seba. Starajte sa o toho druhého viac ako o seba," píše v odkaze.

Radka Ptáčka našli v utorok mŕtveho. Podľa policajnej databázy bol rešpektovaný 48-ročný odborník nezvestný od nedele a pred zmiznutím poslal manželke niekoľko správ, ktoré zneli ako rozlúčka.

Pozrite si štúdio o tom, ako deti za vysvedčenie určite nestrestať.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok