Ak poľnohospodárom vyplatíme všetky peniaze do konca roka, bude to zázrak, tvrdí Takáč. Potraviny vraj už lacnejšie sú

3.9.2024 13:31

Hosťami utorkovej Témy boli minister pôdohospodárstva Richard Takáč (Smer-SD) a poslanec NR SR Ivan Štefunko (PS).

téma_takáč_štefunko.JPG
Foto: ta3

„Priame platby sme vyplatili, zvládli. Patríme medzi krajiny, ktoré nemali ani jedno euro sankciu,“ otvoril diskusiu Takáč. Upozornil však, že tento a budúci rok musí Slovensko vyčerpať vyše 600 miliónov eur v rámci projektových výziev.

Opozičný poslanec Štefunko ministrovi pogratuloval k zvládnutiu situácie, no dodal, že rezort pôdohospodárstva by mal lepšie plánovať dopredu.

„Chystá sa ďalší problém, a treba na to dávať pozor,“ uviedol Štefunko na margo ďalších európskych peňazí, ktoré je potrebné čerpať.

„Spravili sme všetky kroky, ktoré zrýchľujú procesy, zjednodušujú administratívu, odbúravajú byrokraciu,“ tvrdí minister. Apeluje však na všetkých poľnohospodárov, potravinárov či lesníkov, ktorí žiadajú finančné projekty.

Prispieť musia aj žiadatelia

„Prišli sme na to, že mnoho projektov je schválených, realizujú sa, no zhotovitelia nežiadajú finančné prostriedky,“ vysvetľuje Takáč.

Štefunko však argumentoval, že toto tvrdenie nedáva zmysel. „Oni nežiadajú peniaze, lebo je to pre nich administratívne náročné, alebo preto, že predložili projekty v roku 2019 až 2020 v cenách, ktoré boli v tom období. Dnes už to môže stáť viacej a už to nevedia nakúpiť,“ hovorí poslanec.

Takáč však tvrdí, že to nie je pravda a dôvody sú úplne iné. „Robí mu to subdodávateľská agentúra, ktorá nemá od žiadateľa doklady, spoločnosť mu dodala techniku, no nechcela od neho finančné prostriedky,“ menuje možné dôvody minister. „Nie je tam žiadne mínus,“ hovorí o systéme vyplácania.

Podľa Štefunka existuje šanca, že peniaze z Európskej únie sa do konca roka podarí vyčerpať. „Ak bude ministerstvo predkladať do parlamentu rozumné návrhy, my im za ne zahlasujeme,“ uviedol za PS.

„Neviem však, s ktorými pôdohospodármi hovoríte. Oni majú schválené projekty, nemôžu porušiť zákon a rezort im nevie zmeniť zmluvu. Preto si to prefinancujú z bánk,“ hovorí podpredseda hnutia PS. Doplnil, že banky už pôdohospodárom neveria, keďže minulý rok nedokázali splácať úvery.

„Pán Štefunko tvrdí, že musíme zvládnuť všetky projekty. Robíme pre to všetko. Ale ak to zvládneme, bude to zázrak nad zázraky,“ reagoval Takáč.

Minister potvrdil, že rezort pripravuje minimálne jeden zákon, ktorý má situáciu zlepšiť. „Ale aj poľnohospodár si musí dať ruku na srdce a nesprávať sa tak, že je to v poriadku a má čas,“ apeluje ďalej. Priznal však, že peniaze do konca tohto roka na 100 % nevyčerpajú. „V minulosti sa čerpalo ročne 40 miliónov eur. My musíme vyčerpať 360 miliónov tento rok. Robíme pre to všetko,“ dodal.

Potraviny sú už vraj lacnejšie

Štefunko navrhuje, aby štát, respektíve Poľnohospodárska platobná agentúra (PPA), pomáhala žiadateľom čerpať peniaze a radiť im, ako to robiť. „Na základe toho možno zistíte, prečo ich nečerpajú,“ hovorí poslanec. „Súhlasím s vami. PPA sa musí stať proklientskou organizáciou,“ prikývol Takáč.

Minister zároveň nesúhlasí s tvrdením, že vláda nič nerobí s cenami potravín. „Prvotní výrobcovia potravín nikdy nedostávali takú štátnu podporu, akú dostávajú teraz,“ argumentuje. Tvrdí, že niektoré ceny potravín sú už teraz nižšie v porovnaní s minulými rokmi.

„Nedá sa to tak, že niekto povie, že chce, aby chleba stál 50 centov. Tak to jednoducho nefunguje,“ vysvetľuje Takáč. Hovorí, že ministerstvo napríklad intenzívne pracuje na zavlažovacích systémoch.

Pozrite si celú epizódu Témy:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok