Poľnohospodári rátajú úrodu. Extrémne horúčavy ju poznačili

3.9.2024 12:32 , Aktualizované: 3.9.2024 17:21

Poľnohospodári rátajú úrodu. Tento rok zožali takmer o pätinu menej obilnín. Dôvodom je najmä menej osiatych plôch a dôsledky extrémnych horúčav ešte len pocítia pri zbere kukurice či slnečnice. Štát pripravuje výzvy na obstarávanie zavlažovacích systémov.

Poľnohospodárov tento rok potrápili horúčavy. Meteorológovia hovoria o najteplejšom lete v histórii meraní. Aj napriek extrémnemu počasiu, žatva tento rok nedopadla katastroficky. Farmári odhadujú, že budú mať o 17 percent menej obilnín ako vlani. Nespôsobili to ani tak horúčavy ako skôr menej osiatych plôch.

Otázne je, ako to bude s jesenným zberom. Teplá jar a stabilné, aj keď horúce počasie, síce prospeli zemiakom, plodiny ako napríklad kukurica, slnečnica, sója či cukrová repa potrebujú k rastu viac vlahy. Poľnohospodári bez možnosti zavlažovania sa tak len prizerali, ako im horúce počasie spaľuje úrodu. 

Voda je pre poľnohospodárov kľúčová. Ak je jej pod zemou veľa, v jarných mesiacoch dážď nevsiakne do pôdy, voda sa drží na povrchu, čo komplikuje výsadbu zemiakov a zeleniny. Počas horúcich dní sa zase voda vyparuje z pôdy, tá sa drobí a puká. Problémom je, že používanie závlahových systémov u nás stále nie je samozrejmosťou. Agrorezort sľubuje zmeny. 

Ekonómovia očakávajú, že ceny potravín by už výraznejšie nemali rásť. Zemiaky sa pre priaznivý vývoj na svetových trhoch dokonca predávajú o viac ako polovicu lacnejšie ako vlani.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok