Boss boxerskej asociácie dostal darom lukratívnu ruskú spoločnosť. Kamaráti sa so šéfom Putinovej ochranky

3.9.2024 11:05

Ruský prezident Vladimir Putin Umarovi Kremlevovi, prezidentovi Medzinárodnej boxerskej asociácie, dal na starosť spoločnosť Rolf. Autobazár patrí medzi najväčšie spoločnosti v krajine, pôvodnému majiteľovi ho zhabali za nepohodlné názory.

kremlev.jpg
Foto: X/AP Sports

Umar Kremlev, šéf Medzinárodnej boxerskej asociácie, ktorý je považovaný za blízkeho priateľa šéfa bezpečnosti ruského prezidenta Vladimira Putina, sa stal novým majiteľom spoločnosti Rolf, najväčšej siete predajní automobilov v Rusku, informoval denník The Moscow Times.

Server, ktorý ruské úrady zakázali, uviedol, že o novom majiteľovi informovala spoločnosť Rolf, ktorej majetok Putin minulý rok spolu so svojimi výnosmi odovzdal štátu.

Ruské úrady vyhlásili pátranie po zakladateľovi a bývalom spolumajiteľovi spoločnosti Sergejovi Petrovovi ešte v roku 2019.

Rolf sa stal jednou z najväčších spoločností, ktoré štát zhabal po invázii ruských vojsk na Ukrajinu. Začiatkom minulého roka generálna prokuratúra požiadala o znárodnenie spoločnosti, čo súd podporil, píše portál.

Podľa zdrojov agentúry Reuters sa Kremlev stal majiteľom spoločnosti Rolf koncom minulého roka, hoci oficiálne to neoznámil. Spoločnosť ani neobjasnila, ako sa šéf boxerskej asociácie stal šéfom autobazáru. V júnovom rozhovore pre denník Kommersant Kremlev uviedol, že má záujem o predaj automobilov a chce kúpiť aktíva spoločnosti za trhovú cenu.

Dlhoroční kamaráti

Kremlev je blízkym priateľom šéfa prezidentovej ochranky Alexeja Rubežného. Zoznámili sa v roku 2010, keď Kremlev vstúpil do prokremeľského motorkárskeho klubu Noční vlci. Predtým sa volal Lutfullojev a bol dvakrát odsúdený za vydieranie a bitky. Potom si zmenil priezvisko, aby skryl temnejšiu stránku svojho životopisu.

Podľa servera Projekt Kremlev a Rubežnoj spolu viedli stávkový biznis. Kremlev má podiely vo veľkých stávkových kanceláriách, ktoré kontrolujú viac ako polovicu ruského trhu, a kontroluje aj regulačný orgán pre hazardné hry.

Príjmy v systéme v prvej polovici minulého roka predstavovali 32 miliárd rubľov (približne 320 miliónov eur), uviedol denník The Moscow Times.

Petrov musel z Ruska zmiznúť

Spoločnosť Rolf založil Sergej Petrov, ktorý bol v minulosti poslancom ruského parlamentu. Do roku 2021 býval súčasťou zoznamu najbohatších Rusov. V roku 2019 ho úrady začali stíhať pre podozrenie, že sa dopustil nelegálnych devízových operácií pri vývoze peňazí z Ruska.

Petrov, ktorý žije v exile, poprel akékoľvek pochybenie okrem toho, že odmietol podporiť Putinovu anexiu Krymu v roku 2014 a zúčastnil sa na protivládnych demonštráciách koncom roka 2011 a začiatkom roka 2012, dodal portál.

Petrov žije v Rakúsku a vlastní spoločnosť Rolf prostredníctvom cyperskej spoločnosti. Spoločnosť Rolf bola jedným z prvých predajcov automobilov v Rusku po rozpade Sovietskeho zväzu. Spoločnosť vlani vykázala tržby vo výške 323,8 miliardy rubľov (323 miliónov eur), napísala agentúra Reuters.

Pozrite si reportáž o aktuálnej návšteve ruského prezidenta v Mongolsku:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok