Čo sa deje na ministerstve kultúry? Odborári poslali Machalovi list, hovoria o neefektívnom riadení a šikane

Rýchle zmeny na ministerstve kultúry neobišli ani odborárov. V súvislosti s výpoveďami zamestnancov rezortu a zhoršujúcimi sa podmienkami poslali generálnemu tajomníkovi služobného úradu Lukášovi Machalovi list. Informuje o tom Denník N.

Machala, Šimkovičová
Foto: TASR/Pavol Zachar

V rezorte by po zmenách malo všetko fungovať, odborári sa však odvolávajú na šikanu či porušenie princípov štátnej služby. Výpovede na ministerstve kultúry sú podľa nich "účelové".

Denník N má k dispozícii list, ktorý 20. augusta poslala Machalovi odborová organizácia rezortu kultúry. Tá patrí pod Slovenský odborový zväz verejnej správy a kultúry.

Kvalitná kultúrna politika

V liste, ktorý podpísala Lucia Grešková, predsedníčka Základnej organizácie SLOVES pri ministerstve kultúry, sa píše, že od začiatku roka ministerstvo kultúry urobilo osem organizačných zmien, no ani jedna nebola podľa odborárov dostatočne argumentovaná.

Zmeny, ktoré sa podľa odborárov dejú, zapríčinili napríklad zrušenie Inštitútu kultúrnej politiky alebo celého odboru kreativity a vzdelávania.

"Obávame sa straty kontinuity v plnení dôležitých agend a oslabenia schopnosti analyzovať dáta v oblasti kultúry a tvorby kvalitnej kultúrnej politiky," uvádzajú v liste.

Neefektívne riadenie a šikana na pracovisku

Odborári ďalej v liste žiadajú, aby sa ukončil pracovný pomer s odborníkmi, ktorí "v ostatnom čase podali podnety na riešenie nepriaznivej situácie, šikanovania či neefektívneho riadenia svojím nadriadeným". Situáciu vyhodnotili ako neetické konanie.

Ďalej Machalovi vyčítajú, že zmeny nie sú hospodárne ani efektívne, "keďže všetkým, ktorých miesto bolo zrušené z dôvodu organizačnej zmeny, bolo vyplatené odstupné". Taktiež sa o zmenách dozvedeli z verejných zdrojov a nie od ministertva, nie sú súčasťou rokovaní podľa koletívnej zmluvy a niektoré štandardné procesy trvajú príliš dlho.

Ministerstvu ponúkajú spoluprácu a riešenie vzniknutej situácie.

"V ostatných mesiacoch vnímame nárast napätia na pracovisku, zhoršovanie medziľudských vzťahov i obvinenia zo šikanovania zo strany vedúcich zamestnancov. Upozorňujeme, že na pracovisku sa zvyšuje sociálne napätie," píše sa na konci listu.

Pozrite si archívnu reportáž z 12. augusta 2024 o tom, ako ľudia vyšli do ulíc a žiadali odstúpenie ministerky kultúry.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok