Imunitu detí skúša september. "Soplík" lekári nepovažujú za strašiaka, čo radí pediatrička?

3.9.2024 00:00

Deti idú do školy, rodičia ostávajú doma. Nástupom detí do škôl a škôlok dostáva zabrať aj ich imunita. Kolektív a stres pomáhajú prepuknúť ochoreniam a infekciám.

Imunitu si budujeme od detstva. Okrem genetiky, ktorú ovplyvniť nevieme, nám pomáhajú vitamíny a zdravý životný štýl.

„Vitamín D a D3 je mimoriadne dôležitý, nebude toľko slnečného žiarenia, to je prvá vec, druha vec je deti neobliekať príliž teplo, otužovať ich a potom treba športovať - chodiť raz za dva týždne alebo aj raz za týždeň do plavárne s tými deťmi,“ povedala pediatrička Katarína Šimovičová.

Zo škôlky aj zo školy sa dieťa často vracia so soplíkom. Ten lekári nepovažujú za strašiaka.

„Odporúčam nebáť sa farebného soplíka, to nie je diagnostika, soplík môže byť biely, zakalený číry aj zelený a zelený soplík nie je horší ako číry soplík, proste sopeľ ako taký treba vyčistiť,“ hovorí Šimovičová.

Noštek so soplíkmi treba čistiť morskou vodou a učiť deti smrkať. Ľahké infekty sú vyliečené za približne 5 dní a ich prekonávaním sa imunita posilňuje.

Kedy už dieťa do kolektívu nepatrí?

„Určite keď má to dieťa teplotu alebo nejaké bolesti alebo má nejaký problém s cikaním, alebo bolesti bruška, riedku stolicu zvracanie, teplota, to sú dôvody kedy dieťa do tej škôlky skutočne vôbec nepatrí a treba prísť,“ odporúča pediatrička.

Problémom škôlok sú rodičia, ktorí svoje deti vodia do kolektívu choré.

„V každej triede sa nájde rodič ktorý skúša tie hranice. Akonáhle si učiteľka či už ráno pri preberaní alebo počas toho dňa všimne, že detičky majú nejaký príznak choroby, čokoľvek je tam bolesť bruška, bolesť hlavy, niečo sa nám nezdá na tom dieťati, tak voláme rodičom,“ povedala Stanislava Slováková, riaditeľky MŠ Kids Paradise. 

Psychické zdravie je tiež dôležite

Popri fyzickom zdraví by sme nemali zabúdať ani na to psychické. Proti stresu sa dá bojovať, napríklad tým, že si škôlkára necháme deň doma, alebo prídeme preň už na obed. V prípade väčších detí, je zdrojom stresu často šikana. 

„Stres môže prameniť z kolektívu v triede, ak je outsiderom, ak ho neprijali medzi seba, ak sú tam výsmechy, urážky. Môže unikať zo školy, byť záškolákom, prežíva depresie, dokonca aj suicidálne pokusy majú deti so šikanou,“ varuje školská psychologička Eva Gajdošová.

Dôležité je na dieťati všímať si varovné signály. Zažívacie problémy, potenie, tiky na oku, neurotické prejavy, zajakavosť, či okusovanie nechtov. A včas vyhľadať pomoc.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok