Vzdelávanie na hrane. Lomnička čelí kapacitnej kríze, deti budú chodiť do školy na zmeny

2.9.2024 12:10

Nie vo všetkých školách bude nasledujúcich desať mesiacov bezproblémových. Napríklad v Lomničke v okrese Stará Ľubovňa sa budú trápiť so zabezpečením školského vyučovania na viac smien. Počet detí v obci rastie oveľa rýchlejšie, ako kapacita školy. Samospráva netají, že tento problém sama nedokáže vyriešiť.

Do základnej školy v Lomničke chodí spolu bezmála 900 detí. Majú tam 60 tried, avšak ani zďaleka toľko učební. Už 15 rokov škola pracuje v dvojzmennom režime.

Výkonnostná krivka žiakov klesá

“Ja som tu siedmy rok. Keď som tu prišiel, dvanásť tried bolo na druhej zmene. Teraz je ich už tridsať. To znamená, že 30 tried sa učí ráno, 30 tried popoludní," hovorí riaditeľ ZŠ a MŠ Lomnička Miroslav Zelina.

Popoludní výkonnostná krivka žiakov klesá. A to aj napriek tomu, že učitelia rozvrh hodín prispôsobujú sťaženým podmienkam. “Začíname matematikami, slovenčinami, čítaním. A potom, keď vidíme, že už sú unavenejšie, nechávame tie výchovy," uviedol učiteľ Radoslav Borovský.

Množstvo technických problémov

“Poobede je to ťažšie. Pre nás aj pre deti. Keby chodili radšej ráno," otec žiaka Branislav Mirga.

“Ideálne by bolo, ak by už tá dvojzmennosť dávno nebola. Ale je s tým množstvo technických problémov, aby sa to odstránilo," tvrdí učiteľka Janka Hanečáková.

Tento školský rok už museli v Lomničke otvoriť desať prvých ročníkov. Netaja, že v nasledujúcich rokoch tamojšej škole hrozí až trojzmenná prevádzka.

Ako problém vyriešiť?

“Ale ja si to neviem predstaviť ako starostka, keby tu bola trojzmenná prevádzka, ako by to bolo, ako by sme to zvládli," uviedla starostka Lomničky Mária Oračková.

Jediný spôsob, ako problém v Lomničke vyriešiť, je postaviť tam novú školskú budovu.

“Toto je jediné riešenie, ktoré prichádza do úvahy. Pretože tu nie sú priestory," doplnil riaditeľ ZŠ a MŠ Lomnička Miroslav Zelina.

Žiadna mimoškolská aktivita

“Sme pripravení, ale stavať školu z našich financií, z nášho rozpočtu nedokážeme," hovorí asistent starostky Lukáš Dunka.

V Lomničke bojujú aj s vymeškanými vyučovacími hodinami. Na druhom stupni žiaci nechodia do školy počas školského roka v priemere viac ako tri mesiace. V škole sa im jednoducho nepáči.

“Najväčší problém je, že nemôžeme vykonávať ani žiadnu mimoškolskú činnosť. Pretože nemáme kedy a kde," tvrdí riaditeľ ZŠ a MŠ Lomnička Miroslav Zelina.

Pozrite si živý vstup redaktora Slivenského:

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok