September v znamení rekordov. Extrémne teploty pokračujú, v týchto okresoch platia výstrahy

2.9.2024 11:35

Vrchol vlny horúčav na Slovensku je stále pred nami. Najteplejšie bude väčšinou v utorok 3. alebo v stredu 4. septembra. S vysokou pravdepodobnosťou tak budú prekonané ďalšie septembrové teplotné rekordy. Informoval o tom na sociálnej sieti Slovenský hydrometeorologický ústav.

teplota horúčavy horúčava
Foto: TASR/František Iván

Veľmi teplé počasie bude podľa SHMÚ pokračovať aj ďalej, s vysokou pravdepodobnosťou počas celej prvej septembrovej dekády.

V nedeľu (1. 9.) vystúpili teploty do 35 stupňov Celzia, čo je pre september extrémne vysoká hodnota teploty vzduchu. Hoci sa 1. septembra začala jeseň, počasie v našej oblasti na to podľa SHMÚ ani zďaleka nevyzeralo.

„Horúčavy ďalej pokračujú bez ohľadu na dátum v kalendári, predovšetkým v Panónskej panve, kam sa chladnejší vzduch z Poľska a Česka takmer nedostal. Všetky krajiny od nás smerom na juh zaznamenali hodnoty teploty v rozmedzí 34 až 36 stupňov Celzia, ojedinele až 37 stupňov Celzia,“ uviedli meteorológovia.

Na juhu očakávajú až 35 stupňov

Aj počas pondelka budú na území Slovenska pretrvávať vysoké teploty. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal výstrahy pred vysokými teplotami, ktoré platia od 13.00 h do 18.00 h.

Výstraha druhého stupňa pred vysokými teplotami platí v okresoch Pezinok, Senec, Dunajská Streda, Galanta, Komárno, Šaľa, Nové Zámky, Levice, Krupina a Veľký Krtíš. Teploty tam môžu dosiahnuť až 35 stupňov Celzia.

Výstraha prvého stupňa platí pre zvyšok okresov v Banskobystrickom, Nitrianskom, Trnavskom a Bratislavskom kraji a vo väčšine okresov Košického a Trenčianskeho kraja. Teplomer môže v týchto lokalitách ukázať 33 až 34 stupňov Celzia. Výstrahy neplatia v okresoch Žilinského a Prešovského kraja.

Pozrite si reportáž zo 16. augusta o tom, že teplo a sucho je nový normál.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok