Olympijské kruhy na Eiffelovke rozdeľujú Paríž. Francúzi sa podľa starostky opäť zamilovali do mesta, jej návrh šokuje

3.9.2024 05:00

Parížska starostka Anne Hidalgová vyvolala búrlivú diskusiu. Na Eiffelovej veži chce ponechať olympijské kruhy aj po skončení letných hier. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Paríž olympiáda
Foto: TASR/AP

Starostka rozhodla

„Rozhodnutie je na mne a mám súhlas MOV (Medzinárodného olympijského výboru - pozn. red.),“ povedala cez víkend pre noviny Ouest-France.

„Takže áno, (kruhy) zostanú na Eiffelovej veži,“ dodala.

Niektorí Parížania tento krok podporujú, no iní – vrátane aktivistov za dedičstvo – povedali, že to je zlý nápad a „poškvrnilo“ by to ikonickú pamiatku francúzskeho hlavného mesta, píše BBC.

Päť kruhov – 29 metrov široké, 15 metrov vysoké a 30-tonové – bolo nainštalovaných na Eiffelovu vežu pred otvorením olympijských hier v Paríži 26. júla. Očakávalo sa, že ich dajú dole po záverečnom ceremoniáli paralympijských hier 8. septembra.

Hidalgová však povedala, že chce prepletené farebné kruhy, ktoré symbolizujú päť kontinentov, ponechať tam, kde sú.

Dodala, že súčasné prstence - každý z nich má priemer deväť metrov - sú príliš ťažké, a potom budú nahradené ľahšou verziou.

Anketa

Myslíte si, že by olympijské kruhy mali byť na Eiffelovke navždy?

Nie, iba keď je olympiáda.
- %
Je mi to jedno.
- %
Áno, je to česť.
- %
Celkovo hlasov: 218

S láskou, Francúzi

Starostka tiež tvrdí, že počas hier sa "Francúzi opäť zamilovali do Paríža" a chce, "aby tento sviatočný duch pretrval".

Starostu podporili niektorí Parížania, ale aj návštevníci francúzskej metropoly.

"Eiffelova veža je veľmi krásna, kruhy jej dodávajú farbu. Je veľmi pekné vidieť ju takto," povedala pre web France Bleu mladá žena. Jeden z miestnych obyvateľov však povedal, že to je "naozaj zlý nápad".

"Je to historická pamiatka, prečo ju špiniť kruhmi? Bolo to dobré pre olympiádu, ale teraz je po nej, môžeme ísť ďalej. Možno by sme ich mali odstrániť a vrátiť Eiffelovu vežu do stavu, v akom bola predtým," vyjadril sa pre France Bleu.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok