V Púchove otvorili modernú kompostáreň. Kvalitný kompost pomôže verejnej zeleni v okolitých obciach

1.9.2024 17:35

V Púchove otvorili modernú kompostáreň. Pre okolité obce má veľký význam, pretože je jediná v širokom regióne. Kvalitný kompost sa zužitkuje na verejnú zeleň.

Novú kompostáreň postavili na okraji obce Streženice pri Púchove. V rozľahlom areáli spracujú okrem kuchynského odpadu aj zeleň z verejných parkov a záhrad. 

"Toto je ten cieľ, znížiť náklady na samotné kompostovanie, správať sa ekologicky, chrániť životné prostredie, ovzdušie," uviedla primátorka mesta Púchov Katarína Heneková.

Technológiou sa radí medzi najmodernejšie. Obrovskou výhodou je minimálny zápach. Biologicky rozložiteľný odpad sa po dovezení roztriedi, rozdrví a nakoniec zmieša. Zmes dozrieva v troch samostatných boxoch. Kvalitný kompost vznikne za desať až dvanásť týždňov. 

Zariadenie spracuje ročne až 1600 ton odpadu. Kapacitne postačuje pre celý mikroregión Púchova, ktorý tvorí 20 obcí. Výrazne tým zníži objem komunálnych odpadov, ktorý by inak skončil na skládke. 

"Nemusíme voziť na ďaleké skládky, a nemusia jednoznačne obce investovať do tej svojej technológie, lebo nie je to lacná technológia, ale budú využívať túto zdieľanú. Vybudovanie zariadenia stálo viac ako dva a pol milióna eur z dotácie ministerstva životného prostredia a envirofondu. Aj keď kompostárne na Slovensku pribúdajú, stále ich nie je dostatok," uviedol starosta obce Streženice Jozef Pavlis.

"Máme plány zmapovať situáciu po 1.1.2025 , pretože teraz sa má ísť cestou mechanicko- biologickej úpravy materiálu, ktorý sa skládkuje, to zníži až o nejakých 30% objem odpadu, ktorý sa nachádza na skládkach, potom uvidíme aká je reálna pokrytosť a koľko potrebujeme ešte takýchto zariadení," dodal minister životného prostredia SR Tomáš Taraba.

Rezort životného prostredia chce, aby kompostárne stáli v každom okrese. Zvažuje na to použiť prostriedky z envirofondu.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok