Pred tromi dekádami sme mali viac ako 30 pestovateľov chmeľu. Dnes ho pestujú len v Nemšovej

2.9.2024 05:45

Pred tridsiatimi rokmi sme mali na Slovensku viac ako tri desiatky pestovateľov chmeľu. Dnes ho pestujú len v Nemšovej. Aktuálne zberajú z polí chmeľové révy. August bol najnáročnejšie obdobie, v nasadení bolo vyše 30 ľudí.

Spracovanie chmeľu na družstve v Nemšovej prebieha nepretržite vo dne v noci tri týždne.

Dozreté révy strhávajú z vysokých konštrukcií. Pozberaný chmeľ vozia traktormi do česačky. Očistené šišky prechádzajú linkou, kde sa sušia pri teplote 60 stupňov.

"Na traktore je umiestnené strhacie zariadenie, ktoré si to vpredu ucvakne. Hore už na vlečke čakajú brigádnici, ktoré nestrhnuté révy stŕhajú ručne," uviedol predseda PD Vlára Nemšová Branislav Židek.

"Teraz máme dobrý lis nový, odvážime, zašijeme, položíme na paletu, označíme a zas ďalej," povedala pracovníčka Mária Galandíková.

Balíky putujú do banskobystrického pivovaru

Vysušený chmeľ sa balí do vriec. Takto pripravené balíky putujú do pivovaru v Banskej Bystrici. Väčšina z nich však ide na vývoz. Vlani mali v poslednej chmeľnici na Slovensku úrodu nízku a stratovú. Tohtoročná sezóna je priemerná.

"Je to náročné. Pohybujeme sa od 20 do 40 ton úrody. Pred tridsiatimi rokmi sa u nás pestoval na ploche 1300 hektárov. Zatiaľ čo u nás pestovanie chmeľu upadlo, v Česku produkciu zdvojnásobili," dodal predseda PD Vlára Nemšová Branislav Židek.

"Záujem o pestovanie chmeľu by tu aj bol, s jeho pestovaním sú však spojené vysoké vstupné náklady nielen na samotné zriadenie ale aj na technológiu a následne na ľudí, ktorých v poľnohospodárstve chýba," uviedla Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora.

Problémový výkup pozemkov i administratívna záťaž

Dôvodom úpadku slovenského chmeliarstva je aj problémový výkup pozemkov pre rozdrobenosť pôdy a administratívna záťaž. Napriek viacerým prekážkam chcú v Nemšovej zväčšiť plochu o ďalšie štyri hektáre, teda na 41.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok