Počet ľudí bojujúcich s chudobou narastá. Verejný ochranca práv žiada okamžité riešenia

Ľudí bojujúcich s chudobou z roka na rok narastá. Návrat do spoločnosti im sťažuje aj náročný prístup k základným ľudským právam. Problémy týchto ľudí už štát viac nemôže odkladať - odkazuje verejný ochranca práv vláde a poslancom. Rezortu práce a zdravotníctva posiela návrhy riešení situácie.

15 inštitúcii a organizácii za jedným stolom. Ombudsman zorganizoval ešte v marci okrúhly stôl k sociálnym nerovnostiam a chudobe. Scenár si zopakovali ešte v júni. Výsledok? Nedostatočná spolupráca medzi zdravotným a sociálnym rezortom.

"Očakávam, že poslanci budú prichádzať s pozmeňovacími, návrhmi zákonov, ale aj vláda prinesie nejaké riešenie, v tých riešeniach je návrh, aby prijala zoznam chronických chorôb, ktoré sa radia aj neplatičom ZP ale lekári nám v pracovnej skupine hovorili, že ja aj keď mám takéto pacienta, ja neviem zobrať na seba to riziko že to poisťovňa uzná, že som liečil chronickú chorobu, lebo ja nemá právne zázemie, ani dôkaz, argumentovať ZP, jedno z odporúčaní bolo, aby prijali katalóg chronických chorôb," uviedol verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský.

"Ministerstvo zdravotníctva aktívne pripravuje novelu zákona o zdravotnom poistení a zákona o poisťovníctve. Dotýka sa aj práve oblasti poskytovania zdravotnej starostlivosti pre chudobou ohrozených skupín obyvateľstva, ktoré sú dlžníkmi alebo bezdomovcami. Novelu tento týždeň schválila Hospodárska a sociálna rada SR aj Legislatívna rada vlády SR. V najbližšom čase bude predložená na rokovanie vlády a následne na prerokovanie do parlamentu," dodal hovorca ministerstva zdravotníctva Andrej Wallner.

Novela z dielne rezortu zdravotníctva navrhuje, aby ľudia bez domova aj dlžníci mali zabezpečený prístup k neodkladnej zdravotnej starostlivosti, ale aj liečbe počas tehotenstva a pri chronických ochoreniach, ale aj očkovaniu. Novela by mala zároveň zabezpečovať dostupnosť základnej ošetrovateľskej starostlivosti, vrátane použitia liekov a pomôcok bez lekárskeho predpisu. Novelu schválila už tripartita, teraz ju dostanú na stôl ministri.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok