Parlament otvára svoje brány. Návštevníkov láka na inokedy neprístupné priestory aj stretnutie s politikmi

1.9.2024 10:01 , Aktualizované: 1.9.2024 18:38

V nedeľu (1. septembra) otvára parlament svoje brány širokej verejnosti počas Dňa otvorených dverí (DOD). Koná sa už tradične v deň výročia prijatia Ústavy SR.

K dispozícii sú bežne neprístupné priestory v novej budove Národnej rady (NR) SR na Námestí Alexandra Dubčeka a aj na Bratislavskom hrade.

V areáli si Kancelária NR SR spolu s viacerými rezortmi pripravila aj sprievodný program.

Slávnostné vztýčenie vlajky

Program DOD odštartuje slávnostným vztýčením štátnej vlajky SR pred budovou NR SR.

Návštevníci si môžu prezrieť priestory hlavnej budovy parlamentu vrátane Hurbanovej siene s exponátmi slovenskej štátnosti či jedinečnú sériu malieb Albína Brunovského.

Verejnosť si môže pozrieť aj rokovaciu sálu, ktorá je pre ňu bežne neprístupná.

Pri príležitosti 30. výročia prvého plenárneho rokovania poslancov v novej budove parlamentu je vo foyeri výstava, ktorá obsahuje aj doposiaľ nezverejnené historické fotografie a dokumenty k výstavbe budovy.

Na terase pred vstupom do parlamentu si verejnosť môže pozrieť techniku Úradu pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií Ministerstva vnútra SR, ako sú napríklad pancierovaná limuzína, policajné autá, motorky či statické ukážky pre deti.

Sprievodný program

Na návštevníkov čaká sprievodný program aj v areáli Bratislavského hradu.

Verejnosť sa môže tešiť na ukážky vojenskej, policajnej i hasičskej techniky a rôzne dynamické či kynologické ukážky policajných útvarov či Finančnej správy SR.

Priestory Západnej terasy Bratislavského hradu sú venované prezentácii poslaneckých klubov, kde sa návštevníci budú môcť stretnúť s poslancami NR SR.

V galérii na Západnej terase je nainštalovaná výstava s názvom Strechy sveta od maliara Miroslava Matuščina.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok