Koniec NAKA: Polícia bude oddnes fungovať po novom, pridelenie závažných prípadov zostáva otázne

31.8.2024 18:29 , Aktualizované: 1.9.2024 06:10

Už žiadna NAKA, ale Úrad boja proti organizovanej kriminalite. Od 1. septembra bude polícia fungovať po novom. Pôsobenie aj funkcie majú vraj zostať, pridelenie závažných prípadov je už otázne. Zmena má vraj zefektívniť prácu príslušníkov orgánu.

Národná kriminálna agentúra je minulosťou, štafetu preberá Úrad boja proti organizovanej kriminalite. Nový policajný orgán budú tvoriť tri útvary - Úrad boja proti organizovanej kriminalite, Národná protidrogová jednotka a Protiteroristická centrála. 

Šéfom nového policajného úradu bude Maroš Kubala. Pôsobenie ani funkcie by sa meniť nemali. Špeciálni policajti nastúpia na nové miesta v pondelok. O tom kam konkrétne sa dozvedeli v piatok. Policajný prezident v tom problém nevidí.

"Ten čo robil v Bratislave, tak nepôjde do Košíc, ten kto bol vyšetrovateľ, bude vyšetrovateľ, ten čo bol operatívec, bude operatívec," Uviedol prezident Policajného zboru Ľubomír Solák.

V rámci reorganizácie malo približne 600 policajtov z NAKY a Národnej centrály osobitných druhov kriminality prejsť na ÚBOK. V skutočnosti na nový orgán poputuje iba stovka príslušníkov, ďalšia časť na okresné a krajské riaditeľstvá. Znamená to, že vyšetrovatelia, ktorí lovili najväčšie ryby, budú zrejme riešiť menej závažné prípady. Do procesu totiž vstúpila Európska komisia.

"Ľudia, ktorí s nimi budú pracovať si ich vybrali, a to na základe dôvery, čiže nie na základe skúseností," dodal prezident Policajného zboru Ľubomír Solák.

Národná kriminálna agentúra vznikla pred po dvanástimi rokmi. Zriadil ju vtedajší minister vnútra Robert Kaliňák, dnes však z jej zániku súcit necíti. Verí, že korupcia sa bude vyšetrovať efektívne. 

Orgán od svojho vzniku riešil stovky prípadov vrátane viacerých významných korupčných škandálov, organizovaného zločinu, politicky citlivých prípadov a ďalších foriem závažnej kriminality.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok