Počas vojny zápasia aj s detskou obrnou. V Pásme Gazy začali proti ochoreniu očkovať, boje sa dočasne zastavia

31.8.2024 15:51

V centrálnej časti Pásma Gazy sa dnes začalo očkovanie proti detskej obrne, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na palestínskeho lekára. Agentúra tiež pripomenula, že očkovanie sa začalo deň pred plánovaným začiatkom humanitárnej prestávky v bojoch, ktorá má umožniť očkovanie palestínskych detí.

Gaza očkovanie
Foto: Profimedia

V Pásme Gazy, kde Izrael vedie vojnu proti Hamasu v rámci odvety za jeho teroristický útok zo 7. októbra, bol tento mesiac zaznamenaný prvý prípad ochorenia za posledných 25 rokov.

Vakcíny sú najúčinnejšou prevenciou

"Tímy ministerstva zdravotníctva, UNRWA a mimovládnych organizácií začali v sobotu v centre Pásma Gazy očkovaciu kampaň proti detskej obrne," povedal pre agentúru AFP Mousa Abid, lekár, ktorý vedie oddelenie prvej pomoci na ministerstve zdravotníctva vládneho hnutia Hamas.

Detská obrna je vysoko nákazlivé vírusové infekčné ochorenie, ktoré postihuje nervový systém a môže spôsobiť ochrnutie končatín. Vo väčšine sveta sa ju podarilo eliminovať očkovaním. V posledných rokoch sa však opäť objavila v Afganistane, Pakistane a niektorých afrických krajinách, ako je Nigéria.

Dohodli sa na krátkodobom prímerí

Izraelská armáda a palestínske teroristické hnutie Hamas sa dohodli na troch miestnych a časovo obmedzených prestávkach v bojoch v Pásme Gazy, aby zdravotnícki pracovníci mohli zaočkovať státisíce detí proti detskej obrne.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) začiatkom tohto týždňa uviedla, že očkovacia kampaň sa začne v nedeľu v centrálnej časti Pásma, po ktorej bude nasledovať ďalšia trojdňová prestávka na juhu a napokon tretia na severe územia.

Ohlásené humanitárne pauzy nemajú nič spoločné s komplexným prímerím a dohodou o prepustení rukojemníkov, ktorú sa Spojené štáty, Egypt a Katar už niekoľko mesiacov snažia sprostredkovať medzi Izraelom a Hamasom. Tieto rokovania, zatiaľ neúspešné, pokračovali tento týždeň v Káhire a Dauhe.

Pozrite si archívnu reportáž o útoku na školu v Gaze z 10. augusta 2024:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok