Izby plné bábik: V Stropkove vystavujú poklady najväčších slovenských zberateliek v miestnom kaštieli

Izba plná bábik. To je sen asi každého malého dievčatka. V Stropkove majú takéto izby rovno dve. Na výstavu bábik a hračiek v miestnom kaštieli poskytli bábiky najväčšie slovenské zberateľky.

V zbierke, ktorá zaujme nie len malé dievčatká sú bábiky z približne 30tich krajín z celého sveta. Najväčšie zastúpenie majú tie z Európy. Nechýbajú však ani bábiky zo vzdialenejších krajín ako Čína, Južná Kórea, Brazília, Guatemala či Nikaragua. 

"Bol tu jeden pán zo Širokého, tak sa mu páčila zbierka a keď išiel na služobnú cestu do Japonska, tak nám potom poslal bábiku z Japonska," uviedla lektorka v Kaštieli Stropkov Jana Slivková.

Na výstave nechýba ani legendárna bábika, ktorá trónila na posteliach našich starých mám. Bábiky kedysi slúžili aj ako manekýnky.

"Keď si bohatá pani chcela dať urobiť róbu, oslovila svojho krajčíra a on jej poslal vlastne miniatúru šiat," podotkla lektorka v Kaštieli Stropkov.

Nie všetky sú určené na hranie

Každá žena si z detstva pamätá tú svoju bábiku. Nie všetky sú však určené na hranie. Jedna zo zberateľských kolekcií je venovaná literárnym hrdinkám.

Kým dospelé ženy pri pohľade na približne 100 bábik s nostalgiou spomínajú na detské časy, na niektorých mužov, to má celkom iný efekt.

"Vraj sa na nich nejak zle pozerajú. Ja som to nezaznamenala, ale možno pozerajú nejaké horory a potom nemôžu spať," povedala lektorka.

So slzami v očiach od krásnych bábik občas odchádzajú najmenšie návštevníčky. Najradšej by si ich vzali domov.

"Mamička aj my sa snažíme vysvetliť, že tu to vidí mnoho detičiek a doma by to vlastne videlo len jedno dieťatko," uzavrela Slivková.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok